Domowy liście laurowe z własnego drzewka – lepsze niż suszone. Oto instrukcja jak wyhodować drzewko

Starożytni Grecy ozdabiali głowy zwycięzców olimpiad wiankami z liści laurowych. Dzisiaj to niezbędna w każdej kuchni przyprawa do wielu dań.

Stosuje się ją również w kuchennych szafkach dla odstraszenia moli. Czy wiedziałeś, że sam możesz wyhodować w domu swoje drzewko laurowe?

Od czego zacząć?

Oczywiście od zasadzenia naszego laurowego drzewka. Małą sadzonkę można zakupić w centrum ogrodniczym. Pokusić się tez można na rozpoczęcie hodowli od samego nasionka.

Przyglądanie się, jak kiełkuje nasionko, jest bardzo ekscytujące, nawet jeśli zajmie sporo czasu.

Jak przygotować nasiona?

Przygotuj roztwór nadmanganianu potasu, mieszając proszek w szklance wody. Umieść w nim nasiona laurowe i mocz przez 2- 4 dni. W tym czasie zmiękną, a wszelkie niechciane mikroorganizmy na nich zostaną zabite.

Zawiń nasiona w kilka listków ręcznika papierowego, zwilż wodą i umieść w plastikowej torbie lub pudełku. Sprawdzaj, czy są ciągle wilgotne.

Sadzenie

Po około 5 dniach powinieneś zauważyć pierwsze oznaki kiełkowania nasion, które będziesz mógł już włożyć do mieszanki glebowej (uniwersalnej lub do kaktusów) na głębokość nie większą, niż 1 centymetr. Doniczkę przykryj folią, by trzymała wilgoć i ciepło.

Codziennie wietrz. Najlepiej sprawdzi się naturalna donica z wypalanej terakoty lub inna ceramiczna. Ważne, by miała otwory drenażowe. Po kilku dniach zdejmij folię i obserwuj, jak rośnie Twoja roślinka.

Pielęgnacja drzewka laurowego

Potrzebuje rozproszonego światła, sprawdzi się stanowisko półcieniste. Nigdy nie ustawiaj go w pełnym słońcu, by nie spalić liści. Latem wystaw na balkon lub do ogrodu.

Zapewnij wysoką wilgotność powietrza. Możesz postawić doniczkę na podstawce wypełnionej kamyczkami i wodą lub obok nawilżacza powietrza.

Zasilaj nawozami raz w miesiącu. Podlewaj odstana wodą w temperaturze pokojowej. Latem do dwóch razy w tygodniu, zima rzadziej.

Jak ususzyć liście?

Liście drzewa laurowego zazwyczaj zrywa się, gdy roślina ma już około czterech lat. Najlepiej, gdy zrobisz to w listopadzie bądź w grudniu. Wówczas stężenie aromatycznego olejku odpowiedzialnego za ich charakterystyczny smak i zapach będzie największe.

Odcięte przy samej gałązce listki zbieraj w wiązki i zwiąż sznureczkiem. Następnie powieś je w ciepłym i dobrze wentylowanym miejscu.

Od czasu do czasu sprawdzaj, czy nie pleśnieją. Po wysuszeniu rozdziel i ułóż w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiczku.

Drzewka, które osiągają wysokość powyżej pół metra, możesz skracać w połowie łodygi w okresie wiosny lub jesieni. Pięknie się wówczas rozrastają.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!