Ugotuj 1 cytrynę z imbirem i kurkumą: Ratunek dla chorych płuc, odporność nawet na ataki kaszlu!

Lecznicze działanie kurkumy jest dobrze znane już od wielu pokoleń. Herbata z tej żółtej indyjskiej przyprawy ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jest skutecznym pomocnikiem w walce z wirusami, stanami zapalnymi, przeziębieniami i grypą, ale można ją spożywać również profilaktycznie, aby wzmocnić swoją odporność.

Jest szczególnie skuteczna w chorobach płuc, kaszlu, zapaleniu dróg oddechowych, wysokiej gorączce i przeziębieniu. Herbata ta eliminuje procesy zapalne w organizmie, zwalcza wirusy, bakterie i przyspiesza regenerację. Ponadto pomaga również przy suchym kaszlu i napadach kaszlu. Zachęcam do wypróbowania tego domowego specyfiku.

Efekty zdrowotne

Zapobieganie  – kurkumina zawarta w kurkumie działa jako silny antyoksydant, dodatkowo działa przeciwzapalnie.

Wolne rodniki  – działa jak przeciwutleniacz, stoi na czele walki z wolnymi rodnikami.

Łagodzi bóle stawów  – jej silne właściwości przeciwzapalne pomagają nie tylko złagodzić ból i obrzęki, ale także ogólne negatywne objawy tej choroby.

Wspomaga odporność  – może być znacząco pomocna we wzmocnieniu układu odpornościowego nawet u osób ze znacznie osłabioną odpornością.

Wspomaga przemianę materii  – korzystnie wpływa na przemianę materii i utratę wagi.

Odtruwa organizm –  oczyszcza organizm, a nawet wykazano, że ma pozytywny wpływ na oczyszczenie krwi.

Wspomaga gojenie się ran i oparzeń –  korzystnie wpływa na choroby skóry (egzema, trądzik, łuszczyca).

Obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi  – regularne spożywanie kurkumy może obniżyć wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Potrzebujesz:

  • 5 szklanek wody
  • 5 cm korzenia kurkumy (cienkie plasterki lub mielona)
  • 5 cm korzenia imbiru (cienkie plasterki)
  • Laska cynamonu w całości
  • 1 ekologiczna cytryna
  • olej kokosowy

Przygotowanie:

Wlej 5 szklanek wody do garnka i zagotuj na małym ogniu. Dodaj kurkumę, imbir, skórkę z cytryny i gotuj przez 10 minut. Odcedź herbatę przez drobne sito, dodaj sok z 1 cytryny i wymieszaj.

Wlej do kubka, dodaj laskę cynamonu, ewentualnie trochę oleju kokosowego lub masło i łyżeczkę miodu. Wymieszaj i wypij.

Pozostałą herbatę możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni. Za każdym razem, gdy ją podgrzejesz dodaj do filiżanki olej kokosowy lub masło i miód oraz cynamon.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!