Jak przechowywać czosnek. Dzięki temu nie kiełkuje i nie gnije. Sposób, który każda z nas powinna znać

Czosnek to powszechnie używany składnik w kuchni słowiańskiej i wschodniej.

Jest on częstym dodatkiem do ziemniaków, sosów, zup i mięs, a jego korzyści prozdrowotne znane są na całym świecie. Jest to przede wszystkim jeden z bardziej skutecznych środków na zapewnienie odpowiedniej odporności.

Aby jednak czosnek spełniał dobrze swoją rolę, musi być odpowiednio przechowywany.

Jeśli zapewnimy mu odpowiednie warunki, może przetrwać nawet do następnego sezonu. W momencie, kiedy czosnek zaczyna kiełkować, szybko traci swoje właściwości odżywcze, specyficzny smak i tym samym bardzo łatwo się psuje.

Czosnek zaczyna dojrzewać w warunkach dużej wilgotności, ale także dlatego, że zawiera dużo składników, które wpływają na jego krótki okres przydatności. Z tego powodu warto zatroszczyć się o to, aby przechowywać czosnek we właściwy sposób.

Sposób na przechowanie czosnku

Przed wynalezieniem czosnku splatano jego pęczki w warkocz i zawieszano w chłodnym i ciemnym miejscu, najczęściej na strychu lub piwnicy. W ten sposób czosnek mógł być przechowywany przez wiele miesięcy i nie zaczynał kiełkować.

Korzenie

Zazwyczaj świeży czosnek posiada korzenie. Nawet jeśli nie są zbyt widoczne, odpowiadają w dużej mierze za to, czy czosnek wykiełkuje czy nie. Podpal korzenie czosnku za pomocą zapałek, zapalniczki lub opal je nad palnikiem, aby przedłużyć jego świeżość i przydatność do spożycia.

Sól

Przygotuj trzylitrowy słoik lub opakowanie z zakrętką. Układaj na przemian warstwy soli z główkami czosnku, po czym zamknij szczelnie słoik. Daje to gwarancję świeżości czosnku na długi czas, sól wciągnie bowiem nadmiar wilgoci z czosnku.

Zamiast soli można użyć trocin, popiołu, mąki lub trocin do zakopania czosnku. W każdym przypadku pamiętaj o tym, aby górna warstwa nie była grubsza niż 2 cm.

Parafina

Ta metoda pozbywania się wilgoci z czosnku była niegdyś powszechnie stosowana w sklepach warzywnych. Świeżo zebrany czosnek był stopniowo zanurzany w ciekłej parafinie.

Dzięki takiemu działaniu pozostawał długi czas świeży i nie psuł się szybko.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!