Jak przechowywać czosnek. Dzięki temu nie kiełkuje i nie gnije. Sposób, który każda z nas powinna znać
Czosnek to powszechnie używany składnik w kuchni słowiańskiej i wschodniej.
Jest on częstym dodatkiem do ziemniaków, sosów, zup i mięs, a jego korzyści prozdrowotne znane są na całym świecie. Jest to przede wszystkim jeden z bardziej skutecznych środków na zapewnienie odpowiedniej odporności.
Aby jednak czosnek spełniał dobrze swoją rolę, musi być odpowiednio przechowywany.
Jeśli zapewnimy mu odpowiednie warunki, może przetrwać nawet do następnego sezonu. W momencie, kiedy czosnek zaczyna kiełkować, szybko traci swoje właściwości odżywcze, specyficzny smak i tym samym bardzo łatwo się psuje.
Czosnek zaczyna dojrzewać w warunkach dużej wilgotności, ale także dlatego, że zawiera dużo składników, które wpływają na jego krótki okres przydatności. Z tego powodu warto zatroszczyć się o to, aby przechowywać czosnek we właściwy sposób.
Sposób na przechowanie czosnku
Przed wynalezieniem czosnku splatano jego pęczki w warkocz i zawieszano w chłodnym i ciemnym miejscu, najczęściej na strychu lub piwnicy. W ten sposób czosnek mógł być przechowywany przez wiele miesięcy i nie zaczynał kiełkować.
Korzenie
Zazwyczaj świeży czosnek posiada korzenie. Nawet jeśli nie są zbyt widoczne, odpowiadają w dużej mierze za to, czy czosnek wykiełkuje czy nie. Podpal korzenie czosnku za pomocą zapałek, zapalniczki lub opal je nad palnikiem, aby przedłużyć jego świeżość i przydatność do spożycia.
Sól
Przygotuj trzylitrowy słoik lub opakowanie z zakrętką. Układaj na przemian warstwy soli z główkami czosnku, po czym zamknij szczelnie słoik. Daje to gwarancję świeżości czosnku na długi czas, sól wciągnie bowiem nadmiar wilgoci z czosnku.
Zamiast soli można użyć trocin, popiołu, mąki lub trocin do zakopania czosnku. W każdym przypadku pamiętaj o tym, aby górna warstwa nie była grubsza niż 2 cm.
Parafina
Ta metoda pozbywania się wilgoci z czosnku była niegdyś powszechnie stosowana w sklepach warzywnych. Świeżo zebrany czosnek był stopniowo zanurzany w ciekłej parafinie.
Comments