Jakich produktów nie przechowywać w lodówce?

Lodówka to wspaniały wynalazek, prawda?

Nie wyobrażamy sobie bez niej życia, bo to dzięki niej możemy przechowywać większe ilości świeżego jedzenia bez obaw, że zepsują nam się już po kilku dniach.

Czy jednak wszystkie pokarmy powinniśmy przechowywać w lodówce?

Otóż niektóre produkty spożywcze wręcz nie powinny być do niej wkładane. Niskie temperatury mogą niekorzystnie wpływać na zawarte w nich składniki odżywcze.

Koniecznie dowiedz się, co powinieneś przechowywać w temperaturze pokojowej. Niniejszy artykuł wytłumaczy Ci, czego nigdy nie powinno się trzymać w lodówce.

Spójrz na poniższą listę i sprawdź, ile z tych artykułów spożywczych znajduje się w Twojej lodówce. Prawdopodobnie przynajmniej jeden z nich!

Pomidory

Często chowamy pomidory do lodówki wraz z innymi warzywami. Niestety zimne powietrze przyczynia się do tego, że nasze pomidory przerywają swój proces dojrzewania. Tym samym ich miąższ staje się mniej apetyczny, a smak i aromat nie są już tak intensywne.

Dlatego też polecamy przechowywać pomidory na blacie kuchennym (np. w szklanej misce na owoce). Zobaczysz, że dzięki temu ich smak będzie bardziej intensywny, niż gdyby trzymane były w niskich temperaturach.

Bazylia

Ten przepyszny dodatek do dań z kuchni śródziemnomorskiej jest niezwykle wrażliwy na działanie niskich temperatur. Świeża bazylia po prostu szybko więdnie, gdy nie zapewniamy jej odpowiedniej ilości ciepła.

W dodatku bazylia trzymana w lodówce szybko wchłania zapachy innych produktów spożywczych, które znajdują się w jej pobliżu.

Bazylię w doniczce najlepiej więc postawić na parapecie i regularnie podlewać jak każdą inną domową roślinę. Dzięki temu będzie nam służyć jeszcze dłużej, wypuszczając wciąż nowe, aromatyczne listki.

Cięte gałązki bazylii polecamy wstawić do szklanki z wodą, a nadmiar, jaki pozostanie po przyrządzaniu posiłku, można zamrozić.

Cebula

Najlepiej przechowywać ja podobnie jak ziemniaki, czyli w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Jednak pamiętać należy, że bliska obecność ziemniaków i wydzielanych przez nie gazów sprawi, że nasza cebula zacznie szybciej się psuć.

Zupełnie nie trzeba jej więc chować w lodówce. Duże zapasy cebuli można z powodzeniem przechowywać w kuchennym pojemniku lub w spiżarni.

Jajka

To uniwersalny produkt spożywczy. W naszych lodówkach zawsze znajdziemy chociaż kilka jajek na poranną jajecznicę lub naleśniki.

W kupowanych przez nas lodówkach są przecież specjalne półeczki do przechowywania jajek. Tylko dlaczego w sklepach jajka nie znajdują się w chłodniach, lecz leżą na zwykłych półkach?

Rzeczywiście jest tak, że niska temperatura Twojej lodówki przedłuża zdatność jajek do spożycia. Jednakże nie powinny one być trzymane tam, gdzie narzucają nam to producenci większości lodówek, czyli w drzwiczkach.

Ciągłe zmiany temperatury, jakie im wtedy serwujemy sprawiają, że jajka mogą psuć się o wiele szybciej. Dlatego najlepiej umieścić je z tyłu lodówki, by nie narażać ich na przeciągi.

Czosnek

Czosnku używamy na wiele sposobów. Służy jako dodatek do zup, mięs i sałatek. Niektórzy uwielbiają dodawać go nawet do kanapek, a inni robią z niego zdrowe mikstury na odporność i przeziębienie.

W żadnej kuchni nie może więc zabraknąć zapasu aromatycznego czosnku. Jak więc przechowywać czosnek?

Najlepszym sposobem na to, by główki czosnku zachowały swoją świeżość, jest przechowywanie ich w osobnych pojemniczkach lub słoikach w temperaturze pokojowej. Dzięki szczelnemu zamknięciu nasz czosnek nie będzie zbyt szybko wysychał.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!