Nie wyrzucam pestek z daktyli, ale używam ich do niezbędnych zdrowotnych celów.

Ostatnio częściej kupujemy z mężem bakalie niż słodycze. A kilka miesięcy temu, kiedy wracałam do formy po długiej zimie, generalnie zmieniałam moją dietę spożywając wiele bakalii. Bardzo pomogło mi to schudnąć. Dzięki temu poznałam świetny sposób na przyrządzanie kawę z nasion daktyla.

Pomysł ten zdradził mi znajomy, który od 5 lat mieszka w Izraelu. Opowiedział o lokalnej kawiarni, która serwuje właśnie ten pyszny napój. Jest przygotowywany w taki sam sposób jak tradycyjny, ale ma swoje własne niuanse.

Jak zrobić kawę z nasion

Przed przygotowaniem proszku z nasion należy je dokładnie wysuszyć. Aby to zrobić, ułóż daktyle obrane z miąższu w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Susz je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 30 minut.

Następnie wsyp nasiona na suchą patelnię. Smaż je, aż lekko się zarumienią. Uważaj jednak, aby ich nie spalić. Łatwo jest określić gotowość nasion: stają się kruche.

Teraz za pomocą młynka elektrycznego zmiel drobno wysuszone daktyle.

Na 250 ml wody potrzebujesz 2 łyżeczek kawy daktylowej. Gotowy napój wyróżnia wyczuwalne subtelne nuty miodu i owoców, a kolor jest taki sam jak zwykłej kawy.

Korzyści z kawy daktylowej

W rzeczywistości napój z nasion daktyla ma tak długą historię jak prawdziwa kawa. Został już przygotowany przez starożytnych Beduinów z Sahary wiele wieków temu. Prawdopodobnie wiedzieli o dobroczynnych właściwościach kawy daktylowej.

Napój ten niesamowicie orzeźwia. Nie zawiera jednak kofeiny i glutenu. Ma przyjemny charakterystyczny posmak i jest całkowicie bezkwasowy.

Składniki, które zawierają nasiona daktyli, pomagają w leczeniu zgagi, a także wspomagają trawienie. Spożywając ten napój, pomagasz swojemu układowi odpornościowemu odeprzeć ataki wolnych rodników i nasycisz organizm antyoksydantami.

 

205 total views, 1 views today

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!