Pij go codziennie i ciesz się zdrowiem. Cytrusowa świeżość: ten domowy napój gasi zawsze moje pragnienie.

Lato to aktywny czas, gdy musimy przyjmować dużo płynów. Nawet w czasie krótkiego spaceru w słońcu musimy pić. Ale nie wszystkie napoje potrafią ugasić pragnienie tak dobrze jak kwas chlebowy .

Dlatego polecam Ci przygotowywać go samodzielnie w domu i cieszyć się tym pysznym smakiem każdego dnia! Oto przepis na mój ulubiony kwas chlebowy.

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 200 g cukru
  • 30 g rodzynek
  • 20 g drożdży
  • 3 l wody

Przygotowanie:

Każdą cytrynę przetnij na pół, wyciśnij sok i usuń miąższ. Pozostałą skórkę pokrój na kawałki i włóż do słoika.

Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie i wlej powstały do słoika. Dodaj również sok z cytryn.

Do słoika dodaj rodzynki i wymieszaj składniki. Pozostaw do ostygnięcia do osiągnięcia temperatury około 30°C.

Dodaj pokruszone drożdże do pozostałych składników, wymieszaj. Ostaw napój na 15-18 godzin.

Przefiltruj kwas chlebowy przez serwetkę lub gazę, dodaj trochę cukru i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kawałki skórki cytryny i rodzynki pozostałe po zrobieniu kwasu chlebowego możesz ponownie wykorzystać. Smacznego!

Comments

Loading...