Wykorzystaj moc tego aromatycznego zioła, a pomoże Ci nie tylko w problemach skórnych: Leczniczy olejek lawendowy.

Lawenda jest bardzo cenioną rośliną, dlatego dziś chce podzielić się z Wami genialnym sposobem jak możesz zrobić samodzielnie domowy olejek lawendowy. Przyjemnie pachnie, działa odprężająco i korzystnie wpływa na skórę.

 

Lawenda stosowana jest jako skuteczny naturalny repelent, pomaga odstraszać mole z szafy. Można ją także znaleźć w kosmetykach, a dzięki charakterystycznemu zapachowi stosowana jest również jako odświeżacz powietrza.

Kwiaty lawendy wykorzystywane są głównie do produkcji olejku, ale można użyć również liści. Kwiaty należy zbierać w upalne dni, ponieważ zawierają wówczas najwięcej olejków eterycznych. WSKAZÓWKA: Jeśli nie masz możliwości zebrania świeżych kwiatów lawendy, możesz użyć również suszonych.

Potrzebujesz:

  • świeże lub suszone kwiaty lawendy
  • pojemnik z pokrywką (np. słoik)
  • olej neutralny (bez silnego zapachu) np. olejek migdałowy

Postępowanie:

Wciśnij kwiaty lawendy do słoika i wlej olej, aby były w nim całkowicie zanurzone. Zamknij pojemnik pokrywką i przechowuj w ciepłym miejscu przez 3 tygodnieCodziennie wstrząsaj zawartością słoika.

Po tym czasie odcedź olej i przechowuj w ciemnej butelce.

Zastosowanie

Olejek lawendowy jest nakładany na skórę i wykorzystywany np. w aromaterapii.
Wspomaga zdrowie skóry, odżywia ją i pomaga np. na oparzenia słoneczne.
Wspomaga również regenerację skóry i działa odprężająco. Z tych powodów stosuje się go również jako olejek do masażu. Rozluźnia mięśnie i łagodzi ból.

Olejek lawendowy może również pomóc w leczeniu ran. Może być stosowany na skórę w przypadku użądleń, wysypek, egzemy, oparzeń, trądziku, zadrapań, a także blizn.
Działa jako ochrona przed ukąszeniami, ponieważ zapach lawendy odstrasza komary. 
W przeciwieństwie do niektórych zakupionych repelentów, olejek lawendowy nie jest szkodliwy i bezpieczny dla dzieci.

Olejek lawendowy stosuje się również przy problemach ze snem. Pomaga również zapobiegać powstawaniu wyprysków na twarzy w okresie dojrzewania.

Zapobiega infekcjom, zmniejsza przetłuszczanie się skóry i zmiękcza blizny po trądzikowe.  Stosuje się go również do pielęgnacji włosów, ponieważ ogranicza ich wypadanie. Wystarczy regularnie wcierać we włosy niewielką ilość tego olejku.

Jak widać, olejek lawendowy ma wiele przydatnych zastosowań, a jego przygotowanie jest bardzo proste, dlatego warto mieć go w swojej domowej apteczce. Życzymy dobrego zdrowia!

Comments

Loading...