Domowa płynna przyprawa z lubczyku: Dzięki temu staremu przepisowi nie potrzebujesz już żadnych innych środków aromatyzujących.

Nic tak nie smakuje jak domowa zupa. Bez żadnej chemii, a głównym składnikiem jest lubczyk leczniczy, którego moc znały już nasze babcie.

10 dobroczynnych wpływów lubczyku na Twój organizm i zdrowie:

  • Wspomaga trawienie,
  • Przyspiesza metabolizm,
  • Wspomaga wydzielanie żółci – doskonała profilaktyka chorób pęcherzyka żółciowego,
  • Eliminuje wzdęcia i inflację,
  • Zapobiega chorobom układu krążenia, oczyszcza krew i naczynia krwionośne,

  • Działanie moczopędne – doskonale sprawdza się u osób, które borykają się z częstymi stanami zapalnymi pęcherza moczowego, nerek i układu wydalniczego,
  • Usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • Oczyszcza drogi oddechowe – usuwa śluz i ułatwia oddychanie,

Dzięki wyciągowi z lubczyka można z powodzeniem leczyć choroby stawów takie jak reumatyzm, choroba zwyrodnieniowa stawów czy dna moczanowa. Możesz ugotować wszystkie części rośliny, ale najbardziej znaczący efekt ma korzeń.

Herbata z korzenia liguryjskiego może skutecznie złagodzić wiele problemów zdrowotnych kilka razy dziennie. Znakomity podczas grypy – lubczyk to nie tylko świetna profilaktyka, ale także pomoże szybciej wrócić do zdrowia.

Składniki:

  • Lubczyk również z szypułkami (używamy tyle lubczyka, ile chcemy przyprawić, dla mnie to prawda, że ​​im więcej, tym lepiej)
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżego majeranku (jeśli nie suszony)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego (lub w razie potrzeby)

Przygotowanie:

Lubczyk dokładnie spryskujemy i mielimy w maszynce do mięsa. Włóż do garnka, dodaj wodę i gotuj przez 15 minut. Odcedź mieszaninę przez białe płótno, dokładnie wyciśnij.

Do płynnej mieszanki dodać sól, 2 łyżki oleju i majeranek. Gotuj, aż ekstrakt zostanie przepołowiony.

Wlać do filiżanek i odwrócić do góry nogami. Powstały koncentrat można dodawać do zup oraz, w zależności od smaku, do sosów. Życzymy smacznego! 🙂

Comments

Loading...