Kilka przydatnych trików na lśniącą kuchenkę – proste metody, które stosuję nie od dziś

Każdy lubi, gdy jego dom lśni czystością. Ale w realiach współczesnego stylu życia i ciągłym pędzie ciężko utrzymać dom w doskonałym porządku. Jedną z najbardziej ciężkich i czasochłonnych czynności jest czyszczenie piekarnika i kuchenki.

Oczywiście współczesny rynek chemii gospodarczej zadziwia różnorodnością środków czystości. A jednak mimo to ciężko jest usunąć tłusty osad i plamy, z którymi nieustannie walczymy w kuchni. Usunięcie tak uporczywego brudu zajmuje wiele godzin, zwłaszcza jeśli osadza się on w trudno dostępnych miejscach.

Dlatego dziś przygotowaliśmy kilka przydatnych sztuczek, dzięki którym Twoja kuchenka będzie nieskazitelnie czysta. 

Wszyscy znamy problem stale brudnych uchwytów kuchenki. Po każdym gotowaniu osadza się na nich tłusty osad, dlatego trzeba je cały czas czyścić. Znaleźliśmy sposób, dzięki któremu umyjesz gałki pieca w zaledwie 2 minuty. Bardzo przydatna sztuczka!

POTRZEBUJESZ

  • patyczki do uszu
  • szczoteczka do zębów
  • krople amoniaku i anyżowe

POSTĘPOWANIE

Namocz patyczek w roztworze amoniaku z anyżem (możesz użyć nalewki anyżowej).

Następnie patyczkiem przetrzyj wzdłuż uchwytów i innych brudnych części pieca. Poczekaj kilka minut, a zobaczysz, jak tłuszcz sam znika!

Jeśli tłuszcz jest oporny, użyj szczoteczki do zębów i zwykłej gąbki! Oczywiste jest, że piekarnika nie należy myć zbyt mocnymi chemikaliami, dlatego warto wypróbować delikatniejsze produkty.

DOMOWE ŚRODKI DO CZYSZCZENIA PIEKARNIKA

Zwykła soda oczyszczona, kwasek cytrynowy lub proszek do pieczenia świetnie nadają się do usuwania brudu ze ścian i szkła na drzwiczkach piekarnika.Zwilż wnętrze piekarnika wodą, a następnie nanieś sodę lub kwas cytrynowy na ściany i szybę. Pozostaw na 15 minut, po tym czasie dokładnie wytrzyj miksturę ręcznikiem papierowym. Umyj piekarnik czystą wodą, aby usunąć pozostały brud.

jak czyścić płytę ze stali nierdzewnej

Woda i ocet w proporcji 1: 1 pomogą również usunąć różnego typu zanieczyszczenia. Ścianki zwilż wodą z octem, włącz piekarnik na 50 stopni i po 15 minutach zmyj zanieczyszczenia czystą wodą.

Piekarnik dokładnie wytrzyj od wewnątrz ręcznikiem papierowym, następnie zmocz ściany od wewnątrz wodą z mydłem i pozostaw przez 10 min. Następnie wlej mieszankę wody i detergentu na blachę do pieczenia, włóż ją do piekarnika, włącz go na 120 stopni. Zamknij drzwi i nie otwieraj drzwiczek przez pół godziny.Para wodna rozpuści tłuszcz, resztki jedzenia i inne zanieczyszczenia. Następnie wystarczy, że dokładnie wytrzesz wnętrze piekarnika miękką szmatką i ponownie opłucz czystą wodą.

Możesz również przygotować pastę do czyszczenia piekarnika. Wymieszaj w równej proporcji sól, sodę oczyszczoną oraz wodę. Powstałą pastę nanieś na zanieczyszczoną powierzchnię i pozostaw na noc. Rano wystarczy, że zmyjesz mieszankę wodą.

Te proste metody nadadzą Twojej kuchni blask!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!