Jak przechowywać młody czosnek przez cały rok: Doświadczony hodowca pokazał, jak to zrobić.

Ludzie żyjący na wsi w połączeniu z naturą zazwyczaj znają najlepsze techniki zbioru.

Wiele osób lubi dzielić się swoją wiedzą i przepisami, dlatego mamy szczęście uczyć się lat sprawdzonych praktyk. Dziś przedstawiamy doskonały przewodnik po tym, jak przetwarzać bogate zbiory młodego czosnku.

Postępuj zgodnie z tymi zaleceniami. Po zebraniu czosnku załaduj go do słoików i miej zapasy na cały rok.

Skutki zdrowotne młodego czosnku

  • Poprawia drożność naczyń
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi
  • Obniża wysokie ciśnienie krwi
  • Utrzymuje stały poziom cukru we krwi
  • Profilaktyka raka
  • Oczyszcza górne drogi oddechowe (odgazowuje)
  • Ma działanie antybakteryjne
  • Oczyszcza i utrzymuje trawienie bez bakterii i stanów zapalnych
  • Siarka zapobiega krzepnięciu krwi i tworzeniu się skrzepów krwi
  • Usuwa substancje rakotwórcze z organizmu
  • Poprawia pamięć
  • Ma działanie antybiotyczne
  • Zmiata z organizmu wolne rodniki
  • Wzmacnia ogólną równowagę organizmu – odporność

Aby zachować młody czosnek potrzebujemy:

  • 10 l wody
  • 0,5 l szklanki soli
  • czosnek

Przygotowanie:

Najpierw zebrany czosnek należy wyczyścić. Następnie włóż do dużej miski. Napełnij go wodą. Dobrze spłucz.

Przygotuj czyste słoiki o większej objętości. Włóż w nich umyte główki czosnku.

Gdy miseczki zostaną napełnione czosnkiem, wlej do nich wodę do górnej krawędzi – przekonasz się, ile w sumie potrzebujesz wody. Następnie wlej całą wodę do jednego dużego pojemnika. Teraz dodaj sól.

Mieszaj, aż sól się rozpuści. Następnie umieść jedno surowe jajko w misce z solanką – jeśli unosi się na powierzchni, solanka jest gotowa.

Wlej solankę do każdego kubka do góry i zamknij pokrywkami.

Młody czosnek marynowany jest bardzo zdrowy. Możesz go podawać np. z pieczonymi ziemniakami. Wystarczy obrać i można skonsumować.

Jeśli czosnek jest dla Ciebie zbyt słony, wrzuć go do miski z zimną wodą na pół godziny przed jedzeniem. Dużo zdrowia!

Comments

Loading...