Jak przygotować pyszne naleśniki bez mleka – Oto 4-etapowy sprawdzony przepis

Naleśniki na wodzie to szybki sposób na pyszne aromatyczne naleśniki, w innej odsłonie bo bez dodatku mleka.

Zaskocz swoich domowników i wypróbuj koniecznie ten przepis!

SKŁADNIKI:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 mililitrów wody
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki ulubionych ziół (posiekanych)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Zacznij od ubicia jaj, następnie dodaj do nich 500 ml wody, sól, cukier, sodę i ubijaj ponownie. Pozostałe 100 ml wody wykorzystaj, aby rozpuścić kwasek cytrynowy – po rozpuszczeniu odstaw zawiesinę na bok.

Mąkę delikatnie przesiej do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby ciasto nie posiadało grudek. Po wymieszaniu odstaw na około 20 minut.

Następnie dodaj rozpuszczony w wodzie kwasek cytrynowy i swoje ulubione, posiekane zioła. Na koniec wymieszaj ciasto mikserem.

Ostatnim krokiem jest pieczenie naleśników – rozgrzej patelnię, wlej odpowiednią ilość ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Naleśniki możesz zjeść samodzielnie lub z ulubionym nadzieniem, bądź dodatkami.

SMACZNEGO 🙂

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!