Ten złoty nektar oczyszcza krew i odnawia wątrobę. Polecany przez doświadczonych lekarzy

Słoneczny mniszek jest często nazywany domowym lekarzem. Jego liście są dodawane do sałatek , korzenie są suszone, a z kwiatów tworzone są np. konfitury.

Dżem z jego kwiatów jest czymś wyjątkowym. Jest pachnący, złoty i słodki jak miód. Jedząc codziennie łyżeczkę tego przysmaku, zapomnisz o sezonowych przeziębieniach i depresji, wzmocnisz serce i wątrobę. Jak przygotować ten słodki eliksir dowiedz się z naszego artykułu.

Zalety dżemu z mniszka lekarskiego

  •  jest pełny witaminy C, beta-karotenu, a także cynku, fosforu, żelaza, potasu i jodu
  • leczy zapalenie oskrzeli i przeziębienia dzięki swoim właściwościom kojącym i wykrztuśnym
  • zwalcza bezsenność, stres, drażliwość
  • zapobiega rozwojowi guzów i spowalnia starzenie się skóry
  • wzmacnia serce i naczynia krwionośne: obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi cukrzycy

  • obniża kwasowość żołądka i jest wskazany w leczeniu łagodniejszych postaci zapalenia żołądka
  • dzięki błonnikowi leczy zaparcia i normalizuje apetyt
  • łagodzi stany zapalne pęcherza i dróg moczowych
  • oczyszcza krew i tkanki z toksyn i trucizn, zalecany do zatruć pokarmowych
  • usuwa radionuklidy z wątroby : substancje te są niebezpieczne, ponieważ niszczą komórki, przyspieszają starzenie i powodują astmę, choroby serca i raka

Jak przygotować dżem z mniszka lekarskiego

Aby ugotować słoneczną konfiturę, przygotuj 350-400 młodych kwiatów mniszka lekarskiego bez liści i łodyg. Najlepiej jest je zbierać na samym początku kwitnienia, poza miastem i z dala od dróg. Zalej go zimną wodą i pozostaw do namoczenia przez 7–10 godzin.

Następnego dnia ponownie opłucz kwiaty, wyciśnij, przenieś do garnka i zalej 500 ml przegotowanej wody. Gdy woda się zagotuje, gotuj mlecze przez kolejne 15–20 minut. Wlej do rondla 1 kg cukru, dodaj łyżeczkę kwasku cytrynowego i 1 dużą cytrynę, drobno pokrojoną ze skórką. Gotuj dżem przez kolejne 7-10 minut na małym ogniu.

Gdy mieszanina nabiera złotego koloru, usuń ją z ognia. Gdy dżem ostygnie, przepuść go przez gazę, a następnie gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu.

 

Wlej zimny dżem do sterylnych słoików i przechowuj w lodówce.

26 total views, 1 views today

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!