Zbieraj zielone orzechy: Siła natury, przeciwko której wirusy i bakterie nie mają szans.

Powoli zbliża się czas, kiedy na drzewach zobaczymy zielone orzechy. Dziś powiemy Ci, dlaczego opłaca się zbierać te owoce nawet niedojrzałe.

Zaledwie kilka sztuk i możesz je idealnie wykorzystać w domowej apteczce. Nalewka z orzecha włoskiego to tradycyjny napój leczniczy, niezastąpiony np. w przypadku niestrawności, biegunki czy bolesnych skurczów żołądka.

Wspomaga organizm w walce z wirusami, bakteriami, grzybami i pasożytami. Zielona łupina orzecha włoskiego zawiera wiele leczniczych tanin i glikozydów, które nadają napojowi moc.

Przepis nr. 1

Składniki:

  • 1/2 litra alkoholu
  • 1/2 litra przegotowanej wody
  • 30 małych zielonych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

Umyte i posiekane orzechy posyp cukrem. Odstawić na kilka dni, a gdy wypuszczą sok, zalać go alkoholem. Możesz dodać wanilię, skórkę cytryny, pomarańczę, goździki lub cynamonMacerować przez 40 dni w nasłonecznionym miejscu, odcedzić i przelać do butelek z ciemnego szkła. Stosujemy 1-4 łyżeczki dziennie rozcieńczone wodą. Ta nalewka pomaga przy następujących problemach zdrowotnych:

  • niestrawność, zatrucie, ból brzucha
  • zapalenie żołądka, biegunka, zaparcia, wzdęcia
  • grypa żołądkowo-jelitowa, wirusy
  • pasożyty, infekcje bakteryjne i grzybicze
  • choroba tarczycy
  • miażdżyca, cukrzyca

Przepis nr. 2

Składniki:

  • 10 zielonych orzechów włoskich
  • 40% wódki

Przygotowanie:

Pokrój orzechy na małe kawałki i zalej je wódką. Zamknij szczelnie pojemnik, aby alkohol nie wydostawał się na słońce. Po kilku tygodniach płyn staje się brązowy. Przefiltruj i przelej do butelek. Napój jest gorący, dlatego przed użyciem rozcieńczyć go przegotowaną wodą i doprawić miodem. Pomaga przy bólach żołądka, wątroby i innych bólach brzucha.

Przepis nr. 3

Składniki:

  • 5 zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr 96% alkoholu
  • 250 g cukru
  • 1 litr przegotowanej wody
  • anyż

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w szklanym pojemniku, dokładnie zamknij i umieść w ciepłym miejscu w cieniu na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Możesz podawać go w szklance z kawałkiem świeżego jabłka. Ta nalewka pomaga przy problemach trawiennych, bólach żołądka i wątroby.

Przepis nr 4

Składniki:

  • 40 orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki
  • 1 litr alkoholu
  • woda
  • cukier albo miód)
  • anyż
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Orzechy zalać alkoholem i odstawić na 3-4 tygodnie na słoneczne miejsce. Zagotuj syrop z wody i cukru (lub miodu), wymieszaj z przefiltrowaną nalewką, dodaj anyż, cynamon, gałkę muszkatołową i odstaw na 2 tygodnie.

Nalewka zwalcza pasożyty, poprawia przemianę materii, pomaga przy chorobach przewodu pokarmowego, bólach brzucha i biegunkach. 

Comments

Loading...