Lekarze ostrzegają: Nie gotuj ponownie tej samej wody w czajniku. Istotne fakty

Nie gotuj ponownie wody! To niekorzystne dla Twojego zdrowia – tak mówią lekarze.

Używamy codziennie czajnika, by przygotować sobie kawę herbatę lub inny napój. Musimy w tym celu zagotować wodę. Często nie wlewamy nowej, bo na dość zostałtej z poprzedniego gotowania.

Robimy to nie tylko z lenistwa, ale również z mniemania, że w ten sposób oszcdzamy jej zasoby. To niestety błąd. Częsta taka praktyka może zaszkodzić zdrowiu! Dlaczego?

W procesie gotowania wody zmienia się jej skład chemiczny, wydziela się więcej węgla, a zmniejsza ilość tlenu, co prowadzi do akumulacji szkodliwych substancji.

Przegotowanie wody to sposób na pozbycie się szkodliwych wirusów i to jest pozytywny efekt gotowania, ale drugi już nie – sprzyja bowiem większemu zanieczyszczeniu wody. Konsekwencje zdrowotne mogą być poważne – komplikacje z układem pokarmowym i negatywny wpływ na układ nerwowy.

Poprzez gotowanie zwiększa się twardość stała wody, czyli niewęglanowa, wywołana przez sole wapnia i magnezu (najczęściej są to siarczany).

Nie chronimy przez to czajnika, na którego ściankach zauważymy po pewnym czasie osad, ale również naszych nerek, z którym możemy mieć poważne i uciążliwe kłopoty. Kamienie nerkowe to dolegliwość przewlekła, a przede wszystkim bolesna.

Oczywiście sporadyczne zagotowanie tej samej wody nie jest szkodliwe, problem zaczyna się przy regularności tego procederu i dużej ilości spożywania takiej wody. Nie róbmy tego. Nie chcą jej wylewać, wykorzystajmy do podlania kwiatów lub do mycia czegoś.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!