Sałatki marchewkowe
Marchew zawiera cenne minerały, witaminy i pierwiastki śladowe. Warzywo spożywane codziennie jest w stanie zapobiec rozwojowi miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca, obniżyć zły cholesterol oraz wzmocnić układ odpornościowy.
Marchewka starta na drobnych oczkach tarki jest bardziej przydatna dla organizmu niż marchewka w całości. Surówki z tym warzywem to świetny dodatek w czasie leczenia oraz podczas diety odchudzającej.
Przygotowałam dla Ciebie zdrowe i smaczne surówki ze świeżą marchewką. Aby karoten, w który bogate są marchewki lepiej się wchłonął, co da Ci maksymalną ilość energii oraz składników odżywczych – dodawaj do nich jogurt, śmietanę lub oliwę z oliwek.
Surówka z marchwi i kapusty
Składniki:
- 1/4 części główki białej kapusty przeciętnej wielkości
- 1-2 średnie marchewki
- sól do smaku
- 1 łyżka nierafinowanego oleju roślinnego
- cebula do smaku
- zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrój drobno kapustę, posól i wymieszaj. Marchewki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pokrój drobno cebulę. Połącz wszystko razem i dodaj olej, pieprz i wymieszaj.
Marchewkowa surówka z jajkiem
Składniki:
- 5-6 gotowanych jajek
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 4-5 średnich marchewek
- szczypta soli
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła do smaku
Przygotowanie:
Marchewki zetrzyj na średnich oczkach tarki. Obrane jajka zetrzyj na tych samych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
Drobno posiekaj czosnek. Połącz wszystkie składniki i polej kwaśną śmietaną bądź jogurtem (jogurt jest lżejszy w trawieniu). Wszystko porządnie wymieszaj i gotowe!
Francuska surówka
Składniki:
- 2 jabłka
- 100g twardego sera
- 2 średnie marchewki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/4 cebuli
- kefir do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Zetrzyj na tarce ser, jabłka bez skórki, marchewki i jajka. Bardzo drobno posiekaj czosnek.
Drobno pokrój cebulę i przelej ją wrzącą wodą, a potem zanurz w zimnej wodzie na 3 minuty. Przecedź przez drobne sito. Dzięki temu wyeliminujemy gorzki posmak cebuli.
Sałatkę układamy warstwami: na spód cebula, potem jabłko, 3 warstwa – jajko, następnie marchewka z czosnkiem, 5 warstwa – ser. Powtarzamy warstwy. Na wierzchu polewamy jogurtem lub kefirem. odstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
Surówka ze słodkiej marchewki z rodzynkami
Składniki:
- 100g rodzynek
- 100g jogurtu
- 2 średnie marchewki
- 1 łyżka miodu
- szczypta zmielonego cynamonu
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut. Marchewki zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Aby przygotować sos wymieszaj sok z cytryny z miodem i cynamonem. Dodaj jogurt. Sos wymieszaj z marchewką i rodzynkami. Odstaw do lodówki na 15 minut i możesz podać do stołu.
Utrata zbędnych kilogramów i świetne samopoczucie gwarantowane po włączeniu do swojej diety tych pysznych i lekkich surówek marchewkowych.
Comments