Lepiej zrób więcej słoików bo są przepyszne: Jak przygotować pyszne pikantne marynowane śliwki. Tutaj przepis.

Pierwsza połowa września to najlepszy okres na przygotowanie tej przepysznej śliwkowej przekąski, idealnej na długie zimowe wieczory. Jak marynować śliwki, nauczyłam się z przepisu wideo Olgi Matvey. Jestem pewna, że ta przystawka zasmakuje wszystkim Twoim domownikom.

Co jest równie ważne, proces jej przygotowania zajmie Ci nieco ponad pół godziny! Dziś podzielimy się  z Wami instrukcją przyrządzania pikantnych, marynowanych śliwek. Świetne rozwiązanie, by zachwycić rodzinę i gości niezwykłymi smakami i aromatami w mroźne zimowe dni!

JAK MARYNOWAĆ ŚLIWKI

SKŁADNIKI

  • 2,4 kg śliwek (węgierek)
  • 1,5 l wody
  • 0,5 łyżeczki cynamon
  • 600 g cukru
  • 8 szt. liści laurowych
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 16 szt. goździków
  • 8 słoików (po 0,5 l)

PRZYGOTOWANIE

Na początek warto przygotować słoiki do sterylizacji. Najpierw zalej je wrzątkiem, odstaw je na 5 minut, a następnie odlej wodę. Jak widać, wszystko jest proste i szybkie. Śliwki umyj, osusz, a następnie włóż do słoików.

Wlej do słoików wrzącą wodę, zakrywając nią w całości owoce. Przykryj wierzch pokrywkami, które również należy wcześniej wysterylizować. Pozostaw śliwki we wrzącej wodzie na 20 minut.

Aby przygotować marynatę, do rondla wlej 1,5 litra wody, dodaj cukier, cynamon. Dobrze wymieszaj i pozostaw na kuchence do zagotowania. Gdy marynata zacznie wrzeć, wlej do niej ocet jabłkowy i wymieszaj.

Do każdego słoika ze śliwkami wrzuć jeden liść laurowy i 2 goździki. Całość zalej gorącą marynatą.

Zakręć słoiki pokrywkami, odwróć je do góry dnem i zawiń w ciepły koc. Odstaw do ostygnięcia. Po 2-3 tygodniach możesz już je jeść. Smacznego!

Comments

Loading...