Wyhoduj szybko własny szczypiorek na parapecie. Sprawdzony sposób, który stosuje od lat

Szczypiorek to niepozorne zioła, które potrafią całkowicie przemienić smak kanapek, sałatek czy dań obiadowych.

Choć najczęściej kupujemy go w sklepach lub na targu, z powodzeniem można go również wyhodować w warunkach domowych. Udowodnimy, że jest to zadanie, któremu podoła każdy, przedstawiając kilka metod uprawy szczypiorku, dzięki którym już po dwóch tygodniach będziemy mogli cieszyć się jego wyjątkowym smakiem, bez nawożenia, a nawet podlewania!

Szczypiorek w butelce

Przygotuj plastikową butelkę, odetnij z niej część z szyjką. Następnie przetnij butelkę w środku na pół, aby uzyskać dwie części, które można na siebie nałożyć. Na dnie spodu butelki umieść trociny, ręczniki papierowe lub inne materiały, jakie masz pod ręką i które będą dobrze trzymały wilgoć.

Przygotuj kilka sztuk cebulek szczypiorku (około 5-7, tyle, ile zmieści się na dnie butelki). Górną ich część zetnij nożem, tak aby odsłonić wnętrze cebulek. Umieść cebulki w wyściełanym dnie, korzeniami do dołu.

Wlej tyle wody, aby zamoczyć materiały na dnie butelki (około pół szklanki). Następnie nałóż drugą połowę butelki i postaw ją delikatnie na parapecie.

Nie trzeba podlewać zbyt często cebulek, wystarczy upewnić się, że dno pod nimi utrzymuje wilgoć. Po dwóch tygodniach szczypiorek powinien osiągnąć wysokość około 30 cm.

Szczypiorek w foliowej reklamówce

Jeśli akurat nie masz pod ręką butelki, alternatywą może być umieszczenie cebulek w torebce foliowej. Możesz wtedy ułożyć obok siebie większą ilość cebulek, zachowując między nimi 2 cm odstępu.

Tak przygotowaną torbę nadmuchaj, aż wypełni się cała powietrzem, a następnie szybko zwiąż. Odstaw ją na 3 dni w chłodne i ciemne miejsce, aby cebulki dojrzały. Aby torba nie pękła pod wpływem ciężkości, można umieścić ją na podstawce lub talerzyku.

Po tym czasie torbę przenieś na jasny parapet, ale nie rozwiązuj jej, dopóki szczypiorek nie urośnie aż do górnej części torby, Wtedy możesz ją rozwiązać, pamiętając o tym, aby podłoże było cały czas odpowiednio wilgotne.

Złote rady:

jeśli zależy ci na czasie i chcesz przyspieszyć wzrost szczypiorku, zanim umieścisz cebulki w butelce lub w foliowej torbie, zanurz je na 2 dni w ciepłej wodzie, którą należy zmieniać dwa razy dziennie. Po tym czasie łuski cebulek osusz delikatnie ręcznikiem i ułóż na wyściełanym dnie.

Dzięki temu prostemu zabiegowi będziesz mógł spróbować samodzielnie wyhodowanego szczypiorku nawet 10 dni szybciej niż podczas tradycyjnej uprawy.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!