Jem te zapiekane naleśniki z twarogiem co drugi dzień – nawet gdy jestem na diecie.
Przyrządź te sycące naleśniki bez dodatku mąki!
Delikatne naleśniki z twarogiem sprawią, że wszyscy zjedzą je ze smakiem.
Potrzebne Ci składniki:
- 6 jaj kurzych
- 500 ml mleka
- 5 łyżek skrobi
- 300 g twarożku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- masło
- cukier (według uznania)
- 150 g śmietany
Naszym pierwszym krokiem będzie roztrzepanie 5 jaj widelcem lub trzepaczką i dodaj do nich cukier.
Należy stopniowo dodawać skrobię i całość wymieszać upewniając się, że w masie nie pozostały grudki. Do mieszaniny dodaj mleko i olej słonecznikowy.
Następnie należy posmarować patelnie masłem i rozlać na niej powstałą masę. Smaż naleśniki z obu stron do momentu, aż ich kolor będzie złoty.
Kiedy naleśniki będą gotowe, zabierz się za przygotowanie nadzienia:
Utrzyj twaróg z cukrem i 1 jajkiem. Rozprowadź masę twarogową na naleśnikach i zwiń je w rulon.
Następnie należy położyć zwinięte naleśniki na blaszce do pieczenia i posmarować je kwaśną śmietaną.
W piekarniku rozgrzanym do 180 stopni naleśniki należy piec przez około 10 minut.
Comments