Ciasto Zgniły Pień – Ta zabawna nazwa z pewnością zainteresuje gości, niespotykany smak – każdy je uwielbia

Jeżeli szukasz pomysłu na smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto, to powinieneś zdecydować się właśnie na Ciasto Zgniły Pień

Ta zabawna nazwa z pewnością zainteresuje gości i domowników, którzy będą chcieli spróbować tego niecodziennego ciasta.

Zepsuty Kikut jest łatwym w przygotowaniu ciastem, którego pieczenie nie wymaga dużych umiejętności. Do jego głównych zalet zalicza się pyszny smak i lekkość, które sprawiają, że ma się ochotę zjeść go jeszcze więcej.

Składniki na ciasto:

  • dwa jajka
  • szklanka cukru białego
  • szklanka dżemu (wiśniowy lub porzeczkowy)
  • szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej
  • dwie szklanki mąki

Składniki na krem:

  • 0,5 litra śmietany
  • 0,4 szklanki cukru białego

Przygotowanie:

Do miski wbij dwa jajka, dodaj szklankę cukru i ubijaj za pomocą trzepaczki. Do mieszanki dodaj ulubiony dżem, kefir, mąkę oraz sodę. Całość dokładnie mieszaj aż do uzyskania lejącej się masy.

Weź blachę do pieczenia i wysmaruj ją odrobiną margaryny. Następnie wlej do niej ciasto i włóż je do piekarnika. W zależności od rozmiaru blachy możemy zrobić jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Najważniejsze jest to, by po upieczeniu mieć cztery kawałki ciasta.

Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni i piecz ciasto przez 25 minut. Po upływie czasu wyjmij ciasto i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na cztery części i bierzemy się za przygotowanie nadzienia.

Do głębokiej miski wsypujemy cukier i zalewamy go kwaśną śmietaną. Całość dobrze mieszamy, najlepiej za pomocą miksera aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Warstwy ciasta przekładamy przygotowanym kremem, dekorujemy według uznania. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Zakaz kopiowania !!