Jabłka obieramy i usuwamy pestki.
Pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej 1 litrem wody. Gotuj do miękkości. Marchewkę obrać, pokroić w kółka i włożyć do osobnego garnka. Wlej 500 ml wody i gotuj jak jabłka.
Gdy jabłka i marchewki zmiękną, wymieszaj je mikserem. Teraz wymieszaj oba składniki i wlej kryształowy cukier. WSKAZÓWKA: Ilość cukru możemy dostosować według własnych upodobań. Zalej 4,5 litra wody, wymieszaj i gotuj przez 25 minut.
Na koniec wlej sok z cytryny. Zabieramy butelki, w których będziemy przechowywać sok, podgrzewamy je w piekarniku do temperatury 80°C, a następnie wlewamy do nich mieszankę soku jabłkowo-marchewkowego.
Zamykamy butelki ich wieczkami, odwracamy do góry nogami i pozwalamy im ostygnąć. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Comments