Dawno, dawno temu ludzie korzystali z tego skarbu natury! Szkoda, że dzisiaj o tym zapomniano…

Pyłek pszczeli to maleńkie, żółtawe ziarenka, które mogą zdziałać wiele dla naszego zdrowia. Pyłek zawiera białka, tłuszcze, cukier oraz witaminy i inne substancje ważne dla rozwoju pszczół w ulu. Pyłek kwiatowy silnie wpływa na wzmocnienie odporności. Stymuluje tworzenie białych i czerwonych krwinek. Pyłek kwiatowy pomaga przy arytmii i chroni przed tworzeniem się skrzepów krwi. Regeneruje mózg i nerwy, przywraca koncentrację i pamięć.
Pyłek pszczeli wspomaga również układ odpornościowy i nerwowy, pomagając zapobiegać infekcjom. Pomaga zrewitalizować włosy, poprawia ich wygląd i wzrost oraz działa zapobiegawczo przeciwko wypadaniu włosów. Pyłek chroni przed skutkami promieniowania, w tym promieni rentgenowskich i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.
Pyłek pszczeli jest najbogatszym znanym źródłem witamin, minerałów, białek, aminokwasów, enzymów i tłuszczów.
Zawiera:
- Witaminy z grupy B: B1 – tiamina, B2 – ryboflawina, B5 – kwas pantotenowy, B6 – pirydoksyna, B12 – niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek, B3 – niacyna, B7 – biotyna, B9 – kwas foliowy.
 - inne witaminy: witamina A (tzw. β-karoten, który reprezentuje prowitaminę A. Substancja, z której nasz organizm łatwo syntetyzuje witaminę A). Również witaminy C, D, E i K.
 - minerały: potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, chlor, mangan
 - węglowodany: glukoza, fruktoza, dekstryna, skrobia, celuloza, ryboza, pentoza, kwas glukuronowy, kwas pirogronowy, pyłki
 - tłuszcze: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy i arachidonowy)
 - enzymy: duża reprezentacja różnych typów
 - aminokwasy: pyłek pszczeli jest jeszcze bogatszy w białka niż jakikolwiek produkt pochodzenia zwierzęcego.
 
Te właściwości najlepiej wykorzystasz przygotowując napój leczniczy, do którego potrzebujesz:
- 1 łyżeczka pyłku pszczelego
 - 1 szklanka letniej wody
 

Wieczorem wsyp pyłek do szklanki letniej wody. Dobrze wymieszaj i zostaw na noc. Rano ponownie wymieszaj i wypij na pusty żołądek.
OSTRZEŻENIE: Nigdy nie używaj pyłku pszczelego, jeśli jesteś uczulony na produkty pszczele. Zawsze sprawdzaj, czy nie jesteś uczulony.
Na jakie dolegliwości pomoże Ci pyłek pszczeli:
- z niedokrwistością z niedoboru żelaza, z anemią na skutek obfitych miesiączek,
 - w chorobach wątroby – po żółtaczce, w marskości, w chorobach układu krążenia,
 - w przewlekłym zapaleniu prostaty, po operacjach prostaty,
 - na zaparcia, problemy żołądkowe, choroby jelit i problemy trawienne,
 - z utratą apetytu i utratą wagi,
 - w przypadku zaburzeń rozwoju fizycznego i psychicznego,
 - w chorobach skóry, stawów, oczu,
 - na zaburzenia snu i depresję, dzięki bogatej zawartości cynku i witaminy B6,
 - w przypadku cukrzycy – pomaga regulować poziom glukozy,
 - w schorzeniach dermatologicznych np. wrzody, trądzik, egzema, opryszczka,
 - w gojeniu ran i uszkodzonych tkanek,
 - przy niewydolności żylnej, żylakach, hemoroidach,
 - przy wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym.
 
				
Comments