Zwykle, gdy mowa jest o arbuzie, przychodzi mi do głowy, jak smaczny i soczysty jest ten owoc. Jest wypełniony witaminami i minerałami, które sprawiają, że jesteśmy zdrowi. Natomiast mało kto wie, że jego skórka posiada bardzo silne i dobroczynne właściwości…
Biało-zielona, twarda powłoka arbuza jest o wiele cenniejsza dla naszego zdrowia niż jego zawartość!
Jesteśmy pewni, że kiedy poznasz tajemnicę, co kryje się w skórce arbuza, nie będziesz już jej wyrzucać. Co ciekawe, kraje Azji Południowej i Stanów Zjednoczonych włączają tę część arbuza do sałatek.
Powłoka arbuza jest bogata w witaminy A, B6 i C oraz potas, magnez i cynk. Wszystkie te witaminy i minerały sprawią, że organizm będzie lepiej pracować i będzie miał więcej energii. Ale to nie wszystko, ponieważ skorupa posiada również likopen. Substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, bardzo skutecznym w zapobieganiu chorobom.
Ta część owoców jest również bogata w cytrulinę, niezbędny aminokwas dla prawidłowego funkcjonowania mięśni. Dzięki cytrulinie można szybko i bez wysiłku uzyskać masę mięśniową. Z drugiej strony, błonnik obecny w tej części owoców stymuluje utratę wagi.
Dobrym pomysłem jest posiekanie skórki na małe kawałki i dodanie jej do sałatki. Możemy jej również używać do koktajli.
Nie marnuj najbardziej pożywnej części arbuza. Zacznij korzystać z jej dobrodziejstw już dziś!
Comments