10 produktów, które wymiatają cholesterol z tętnic. Zmniejszają ryzyko zawału o 80%
Czy wiesz, że prawie 50 % przyczyn śmierci to choroby układu krążenia? Mimo postępu medycyny zawały serca dalej zabijają mnóstwo osób. Ale można się przed nim chronić! Wystarczy zadbać o stan swoich tętnic. Oto 10 produktów, które w tym pomogą.
#1 Łosoś – źródło zdrowych kwasów tłuszczowych
Nie każdy łosoś będzie miał równie dobre właściwości. Wykorzystaj rybę ze sprawdzonego źródła, która pomoże obniżyć stan zapalny i usunie nadmiar złego cholesterolu. W przypadku problemów ze znalezieniem dobrego dostawcy, kup śledzia, makrelę czy tuńczyka.
2. Orzechy – bogactwo tłuszczów nienasyconych i kwasów omega-3.
Potwierdzono pozytywny wpływ orzechów na pamięć i stan stawów. Najlepiej spożywać orzechy włoskie i migdały.
#3 Kawa – szansa zawału o 20% mniejsza
Oczywiście wszystko z umiarem. Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości kawy wystarczy jedna filiżanka dziennie.
#4 Kurkuma – przyprawa, która przepędzi z organizmu nadmiar tłuszczu.
Świetnie przyda się do urozmaicenia smaku potraw, a nawet herbaty.
View this post on InstagramMal wieder ein neues Rezept ausprobiert? #goldenemilch #kurkuma ?
A post shared by Rebekka Jensen (@palmsoceantravel) on
#5 Ser – na obniżenie wysokiego ciśnienia i poziomu cholesterolu.
Spożywany regularnie będzie skutecznie spełniał funkcję regulatora. Istotne jest, żeby sięgać po dobre jakościowo produkty z małą ilością tłuszczu.
#6 Zielona herbata – 2 w 1! Pobudza i uspokaja
Ze względu na wysoką zawartość katechiny (silnego utleniacza), zwiększa metabolizm organizmu. Zaleca się spożywanie 1-2 szklanek dziennie. Oczywiście, korzystaj ze sprawdzonych źródeł.
View this post on Instagram#อร่อย #อร่อยโคตร #latte #cafe #greentea
A post shared by Putta Muangsree (@benzeating) on
#7 Żurawina – bogactwo potasu
Ze względu na ilość potasu w żurawinie, pomaga ona obniżyć cholesterol i tym samym zmniejszyć szanse zawału o 40%.
View this post on InstagramA post shared by Ania Bartuś (@ania.bartus) on
#8 Owoce granatu – obfitość substancji fitochemicznych, poprawiających krążenie krwi
Wyjątkowy i specyficzny smak granatu powoduje, że najlepiej sprawdza się jako dodatek do sałatek lub składnik sosu.
#9 Cynamon – aktywna ochrona tętnic!
Wystarczy łyżeczka dziennie, aby zwiększyć szansę na przeżycie. Cynamon nadaje się do przyprawienia musli czy owsianki.
#10 Brokuły – ostatnie, ale nie najgorsze do obniżenia ciśnienia krwi. Wszystko dzięki witaminie K.
Mogą być spożywane na surowo, gotowane, jako przekąska lub składnik dania głównego czy sałatek.
Wybierzesz jeden z dziesięciu czy wszystkie produkty by chronić swoje serce i tętnice?
Źródło: organichomeremedies.com | Fotografie: www.instagram.com
Tekst pochodzi z: 5mdz.pl
Comments