Miesiąc temu zaczęła jeść buraki – dzisiaj wszyscy jej zazdroszczą jej samopoczucia i zdrowia.

Buraki były znane już w starożytności, kiedy to Grecy i Rzymianie spożywali je w celu leczenia przeróżnych chorób.

Zawierają wiele składników odżywczych – witaminy oraz minerały takie jak: magnez, cynk, wapń, sód, jod i bor oraz saponiny, flawonoidy, betainę i azotyny.

Przeciwalergiczne działanie chloru sprzyja funkcjom narządów wewnętrznych oraz oczyszcza pęcherzyk żółciowy, nerki oraz limfę.

Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, buraki wpływają też na leczenie takich chorób jak miażdżyca, bezsenność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, osłabienie odporności oraz problemy z tarczycą. Mają tylko jeden skutek uboczny – czerwone zabarwienie moczu.

Do najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia buraków należą:

1. Poprawa krążenia krwi

Dzięki wysokiej zawartości azotanów, które w naszej jamie ustnej zostają przemienione w azotyny, buraki zwiększają dopływ krwi do mózgu.

2. Usuwają toksyny

Buraki wspomagają wątrobę w usuwaniu toksyn z krwi, poprawiają również funkcjonowanie jelit i nerek. Dodatkowo, wspierają usuwanie z ciała kwasu moczowego.

3. Regulują miesiączkę i łagodzą menopauzę

Comments

Loading...