Dlaczego jem codziennie daktyle. Mogą zastąpić leki z domowej apteczki. Warto znać ich właściwości zdrowotne

Daktyle nazywane są najzdrowszymi słodyczami świata. Nie bez powodu. Co prawda zawierają bardzo dużo cukrów prostych – ok. 80 proc., ale jest to cukier naturalnie występujący.

Ponadto są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Są bogate w potas, który korzystnie wpływa na pracę serca. Zawierają też sporo miedzi, siarki, żelaza, wapnia i magnezu.

Suszone daktyle są też świetnym źródłem błonnika. Zawierają go więcej niż świeże owoce. Daktyle możemy traktować jako przekąskę i spożywać samodzielnie. Świetnie sprawdzą się też jako składnik muesli, owsianek czy jaglanek.

Daktyle są też składnikiem zdrowego kremu kakaowego, batoników zbożowych, ciast i wypieków.

W okresie wiosennym warto wrzucić paczkę daktyli do szuflady przy biurku w pracy. Wystarczą trzy daktyle dziennie aby pokonać zmęczenie i odzyskać siły witalne.

Comments

Loading...