Poniedziałek
- Śniadanie: 4 omlety z białek, 2 kromki chleba otrębowego, 80 g rodzynek, filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: cienka bułka pita z krewetkami lub paluszkami krabowymi i sałatą (nie zapomnij skropić sokiem z cytryny).
- Popołudniowa przekąska: 50 g jogurtu naturalnego.
- Kolacja: kotlety gotowane na parze.
- Przekąska: 50 g gotowanego indyka lub szynki, 100 g truskawek lub malin.
Wtorek
- Śniadanie: płatki owsiane na wodzie z kubkiem herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: 170 g filetu z kurczaka smażonego na oleju roślinnym, z pomidorami i sałatą, plastrem twardego sera, połową jabłka i garścią orzechów.
- Popołudniowa przekąska: zielony groszek, zielona fasolka lub brokuły z oliwą i tofu.
- Kolacja: 150 g pieczonego kurczaka lub indyka, sałatka ze szpinaku z sokiem z cytryny i masłem, 100 g truskawek lub malin.
- Przekąska: 50 g twardego sera, brzoskwinia i trzy oliwki.

Środa
- Śniadanie: sałatka owocowa z niesłodzonym jogurtem, 80 g rodzynek, 3 orzechy włoskie, filiżanka kawy lub herbaty bez cukru.
- Obiad: 200 g krewetek lub paluszków krabowych z sałatą i sokiem z cytryny.
- Przekąska: 50 g twardego sera i 150 g świeżego ananasa.
- Kolacja: pieczony filet z białej ryby z 50 g parmezanu i sokiem z cytryny oraz sałatka z gotowanych zielonych warzyw.
- Przekąska: 50 g indyka lub szynki, 80 g rodzynek, garść orzechów lub suszonych moreli.
Czwartek
- Śniadanie: 2 kawałki smażonego boczku, 50 g niesłodzonego jogurtu z 50 g jagód na deser, herbatę lub kawę bez cukru.
- Obiad: 150 g pieczonego fileta z kurczaka, sałatka z pieczarek, selera i oliwek polana oliwą, na deser jedna pomarańcza.
- Przekąska: pół jabłka i 50 g twardego sera.
- Kolacja: 150 g wieprzowiny zapiekanej z musztardą, białym winem i jabłkiem, przybrane świeżymi warzywami.
- Przekąska: 50 g jogurtu i 200 ml wytrawnego czerwonego wina.

Piątek
- Śniadanie: dwie kromki tostów w cieście z 4 białek jaj (podawać z jagodami i startymi migdałami), herbata lub kawa bez cukru.
- Obiad: 150 g gotowanego kurczaka z sałatką z selera, pomidora, sałaty i połówki jabłka oraz kromka chleba żytniego i 80 g rodzynek.
- Przekąska: 50 g szynki, 80 g rodzynek.
- Kolacja: Pulpety 180 g mielonej wołowiny z białkiem i kilkoma łyżkami bułki tartej, udekoruj brokułami i połową jabłka.
- Przekąska: 50 g szynki, 80 g jagód i 3 orzechy włoskie.

Sobota
- Śniadanie: 150 g szynki z pomidorem, jeden dowolny owoc i filiżanka herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: kanapka z chlebem otrębowym z szynką lub indykiem, sałata, 50g sera i pół pomarańczy na deser.
- Przekąska: 100 g twardego sera, 150 g ananasa i garść migdałów.
- Kolacja: 200 g filetu z indyka smażonego na oleju z dodatkiem gotowanych zielonych warzyw i filiżanką jagód na deser.
- Przekąska: 50 g szynki, 80 g jagód i 3 oliwki.
Niedziela
- Śniadanie: omlet z 4 jajek z dwoma plastrami bekonu, kromka czarnego chleba, połówka grejpfruta, kubek herbaty lub kawy bez cukru.
- Obiad: 150 g gotowanego kurczaka, sałatka z połówki papryki, cebuli i ogórka w bułce pita, 2 suszone śliwki.
- Przekąska: gotowane jajko, jabłko i garść migdałów.
- Kolacja: 200 g smażonej czerwonej ryby z czosnkiem, ziołami i czerwoną papryką.
- Przekąska: 50 g szynki lub gotowanego kurczaka.

Jeśli przejdziesz na tę dietę przez jeden tydzień co trzy miesiące, możesz łatwo kontrolować swoją wagę. Szczególnie przydatna po wakacjach! W przypadku, gdy trzeba uporać się z kilogramami w dużych ilościach, dietę tę można stosować nawet do miesiąca.
Korzystaj z tej tabeli mądrze i pamiętaj, że tylko kontrola żywienia pomoże na zawsze rozwiązać problem nadwagi.
WróćCzytaj dalej
Comments