Rewolucyjna 7-dniowa dieta – osiągnij zaskakujące rezultaty.

Schudnięcie może wydawać się trudne i długotrwałe, ale nie zawsze tak jest.

Proponujemy dietę strefową, której autorem jest amerykański specjalista w dziedzinie biochemii, Barry Sears. Ta dieta pozwala schudnąć w ciągu zaledwie 7 dni, a przedłużenie diety na miesiąc pozwala na pozbycie się 4-10 kilogramów.

Dieta strefowa opiera się na ograniczeniu kalorii i zapewnieniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Każdy z 7 dni charakteryzuje się innym zestawem posiłków. Zwiększenie wrażliwości na insulinę pozwala na spalanie tkanki tłuszczowej i eliminację problemów związanych z nieregularnym poziomem glukozy we krwi.

Dieta strefowa jest niskokaloryczna i niskocukrowa, co pozwala uniknąć uczucia głodu i uaktywnia procesy biochemiczne związane ze spadkiem masy ciała. Stosunek insuliny i glukagonu jest utrzymywany na odpowiednim poziomie, co pozwala na poprawę funkcjonowania metabolizmu i zwiększenie odporności organizmu, a także poprawę stanu psychicznego i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych.

Dieta strefowa opiera się na pięciu posiłkach dziennie, w tym trzech głównych i dwóch mniejszych, jedzonych jako przekąski po obiedzie i kolacji. Pamiętaj, aby jeść regularnie i zdrowo, aby osiągnąć pożądane rezultaty.

Tygodniowy jadłospis

Dzień 1:

  • śniadanie składające się z czterech omletów oraz dwóch kromek pieczywa otrębowego, 80 gram rodzynek i herbata/kawa bez dodatku substancji słodzących
  • obiad stanowi nieduża bułka typu pita z owocami morza (krewetki, paluszki z kraba), sałatą i cytryną.
  • kolacja to przygotowany na parze kotlet.
  • przekąski: jogurt naturalny (50g) | gotowany indyk/szynka (50g), truskawki (100g).

Dzień 2:

  • śniadanie stanowią płatki owsiane z wodą i herbata/kawa bez dodatku substancji słodzących
  • obiad to filet z piersi kurczaka (170g) usmażony z dodatkiem oleju roślinnego, świeżymi pomidorami, liśćmi sałaty, serem – 1 plasterek, jabłkiem (połowa) oraz odrobiną orzechów.
  • na kolację przyrządzić należy kurczaka/indyka (150g) pieczonego w piekarniku, szpinak z dodatkiem cytryny i masła + truskawki (100g).
  • przekąski: zielona mieszkanka warzywna składająca się z fasolki, groszku, brokułu i tofu, zmieszana z oliwą z oliwek | twardy ser (50g), oliwki (3 szt), jedna brzoskwinia.

Dzień 3:

  • na śniadanie przygotować należy sałatkę z owoców z jogurtem naturalnym. rodzynki (80g), orzechy włoskie (3 szt) oraz kawę/herbatę, bez dodatku cukru.
  • na obiad owoce morza – krewetki lub paluszki z kraba (200g) i sałata, skropiona sokiem z cytryny.
  • kolacja to biała ryba w formie filet (50g), skroplona sokiem z cytryny i z dodatkiem sera typu parmezan + gotowane zielone warzywa w formie sałatki.
  • przekąski: ananas (150g), twardy ser (50g) | szynka/mięso z indyka (50g), orzechy lub suszone morele (garść), rodzynki (80g).

Dzień 4:

  • czwartkowe śniadanie to dwa plastry boczku usmażonego na patelni, jagody (50g), jogurt naturalny (50g) i niesłodzona herbata/kawa.
  • obiad stanowi filet z piersi kurczaka (150 g) upieczony w piekarniku, mieszanka z pieczarek, oliwek i selera, z dodatkiem oliwy z oliwek, pieczywo żytnie (jedna kromka) oraz nieduża pomarańcza w formie deseru.
  • na kolację należy przygotować kotlety z mielonego, wołowego mięsa (180g) z dodatkiem białka i bułką tartą (kilka łyżek), dla dekoracji dodać różyczki brokułu i połówkę dorodnego jabłka.
  • przekąski: twardy ser (50 g), jabłko – połowa | czerwone wino (200 ml), jogurt naturalny (50g).

Dzień 5:

  • do przygotowania śniadania potrzebne są 2 kromki tostowe przyrządzone w cieście z czterech białek i z dodatkiem wiórek migdałów oraz jagód + kawa/herbata bez dodatku substancji słodzących.
  • obiad stanowi ugotowany kurczak (150 g), pieczywo żytnie (kromka) i sałatka warzywna z liśćmi sałaty, selera i pomidora oraz połowa jabłka i rodzynki (80 g).
  • kolacja to kotlety mielone z mięsa wołowego (180 g) z dodatkiem białka i bułką tartą (kilka łyżek) oraz dekoracją z połówki jabłka i różyczek brokułów.
  • przekąski: rodzynki (80 g), szynka (50 g) |  jagody (80 g), orzechy włoskie – 3 szt, szynka (50 g).

Dzień 6:

  • śniadanie to szynka (150 g), pomidor, ulubiony owoc oraz herbata/kawa bez dodatku cukru.
  • na obiad przygotować należy kanapkę z pieczywa otrębowego z dodatkiem szynki lub opcjonalnie indyka, serem (50 g) oraz sałatą + pomarańcza w formie deseru.
  • kolacja to smażony filet z mięsa indyka (200 g) z warzywami zielonymi oraz garść jagód.
  • przekąski: ananas (150 g), twardy ser (100 g), migdały (garść) | szynka (50g), oliwki (3 szt), jagody (80 g).

Dzień 7:

    • na śniadanie przygotować omlet składający się z czterech jajek oraz 2 kawałki bekonu, ciemny chleb (kromka), grejpfrut (połowa owocu), herbata/kawa bez dodatku cukru.
    • obiad to kurczak ugotowany (150 g) i sałatka warzywna z cebuli, ogórka i połowy papryki umieszczona w bułce typu pita oraz suszone śliwki (2 szt)
    • na kolację przygotować smażoną rybę czerwoną (200 g) z dodatkiem papryki czerwonej, czosnku i ziół.
    • przekąski: migdały (garść), jajko ugotowane, jabłko (1 szt) | kurczak gotowany/szynka (50 g)

Comments

Loading...