Domowe wino z jabłek: Każdego roku przygotowuję dla mojego zięcia. Nawet sąsiad puka po butelkę.
Domowe wino może być prawdziwą atrakcją uczty. Nie tylko poprawia nastrój, ale ma również bardzo realne korzyści, wpływając pozytywnie na układ nerwowy, hormonalny i przewód pokarmowy.
Tworząc wino samodzielnie, będziesz mógł regulować ilość cukru, ostrość smaku, tworzyć niepowtarzalne smaki!
Dzisiaj powiemy ci, jak zrobić domowej roboty wino z jabłek. Jest ono bardzo smaczne i zdrowe (jeśli pijesz je oczywiście z umiarem).
Domowe wino jabłkowe
SKŁADNIKI
- 10 kg jabłek ( u mnie odmiana Antonówka)
- 1,6 kg cukru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie jabłek
Zebranych z drzewa lub z ziemi jabłek nie myjemy, ponieważ na skórce znajdują się drożdże potrzebne do fermentacji. Jeśli jabłka są bardzo brudne, wytrzyj je suchą szmatką.
Aby uniknąć goryczy w gotowym winie, usuń nasiona i rdzeń z jabłek, a następnie odkrój uszkodzone i zgniłe części owoców.
Uzyskiwanie soku
Najprostszy sposobem jest wykorzystanie sokowirówki. W rezultacie otrzymasz czysty sok z minimalną ilością pulpy, co upraszcza dalsze przygotowanie.
Jeśli nie ma sokowirówki, możesz użyć zwykłej tarki. Sok z jabłek musisz wtedy otrzymać np. wyciskając starte owoce przez gazę.
Osadzanie
Powstały sok jabłkowy umieść na 2–3 dni w otwartym pojemniku z szeroką szyjką (duży rondel lub beczka), przykryj górną część gazą w celu ochrony przed owadami.
W tym czasie w mieszaninie aktywowane są dzikie drożdże, które zaczynają rozpadać się na dwie frakcje – miazgę i zwykły sok jabłkowy.
Miąższ gromadzi się na wierzchu soku, dlatego musisz przez pierwsze 2 dni, 3-4 razy dziennie za pomocą drewnianej łyżki zamieszać mieszaniną.
Trzeciego dnia miazga utworzy gęstą warstwę na powierzchni. Usuń ją za pomocą durszlaka. Tylko sok i mały (3-5 mm) miazgi powinno pozostać w pojemniku.
Osadzanie zakończy się, gdy w brzeczce pojawi się piana, sycząc i wydając charakterystyczny zapach alkoholowy, wskazując, że rozpoczęła się fermentacja.
Dodawanie cukru
Ilość cukru zależy od słodyczy jabłek i od indywidualnych preferencji smakowych. Na ogół cukier dodaje się w ilości 200–220 gramów na litr soku do produkcji wina wytrawnego lub 400 gramów na litr wina słodkiego.
Jeśli zawartość cukru przekroczy 20%, wino będzie źle fermentować lub fermentacja całkowicie się zatrzyma. Aby temu zapobiec, dodaj cukier w częściach – 2/5 bezpośrednio po usunięciu miąższu i 1/5 w odstępach 5-6 dni. Jeśli fermentacja się zatrzymała – czas na zalanie cukrem.
Cukier należy dodać w następujący sposób: wlać do oddzielnego pojemnika około litra przyszłego wina, dodać do niego cukier, wymieszać i wlać syrop z powrotem do pojemnika z winem.
Fermentacja
Początkowo wymagane jest wykluczenie możliwości kontaktu wina z powietrzem. Jeśli tego nie zrobisz, zamiast wina jabłkowego otrzymasz ocet. Do pojemnika z winem przymocuj np. małą butelkę z wodą. Teraz musisz zainstalować uszczelkę wodną.
Aby to zrobić, wykonaj otwór w pokrywie naczynia i włóż do niego rurkę (cambric). Jeden koniec rurki powinien znajdować się w pojemniku powyżej poziomu cieczy, a drugi powinien znajdować się kilka centymetrów w butelce z wodą.
Pozwoli to gazom ze zbiornika z winem wyjść na zewnątrz, ale powietrze nie będzie w stanie dostać. Prostszą opcją jest umieszczenie rękawiczki medycznej na szyjce butli z winem z małym otworem w palcu (wykonanym igłą).
Proces fermentacji wina jabłkowego trwa zwykle od 30 do 60 dni. Znakiem końca fermentacji jest przedłużający się brak pęcherzyków.
Podczas fermentacji zbiornik powinien znajdować się w ciemnym i ciepłym miejscu (20-25 stopni). Naczynie musi być napełnione nie więcej niż do 4/5 wysokości, aby było miejsce na dwutlenek węgla i pianę.
Dojrzewanie
Każde wino powinno mieć czas na dojrzewanie. Aby to zrobić, ostrożnie, wlej je do czystego pojemnika, zamknij hermetycznie i pozostaw w ciemnym chłodnym miejscu (10–16 stopni) przez 2–4 miesiące.
Następnie domowe wino z soku jabłkowego można uznać za gotowe do picia. Na zdrowie!
Pomimo dość długiego procesu pozyskiwania wina, na zimę otrzymasz doskonały napój alkoholowy bez zanieczyszczeń i konserwantów, naprawdę warto!
Comments