To drzewo powinno znaleźć się w każdym ogrodzie: jego owoce obniżają poziom cholesterolu i cukru.

Przypomnijmy sobie ten owoc obniżający poziom cukru i cholesterolu, którego nie da się pomylić z niczym innym, a który ma wiele właściwości zdrowotnych.

Morwa biała to roślina, którą każdy powinien mieć w swoim ogrodzie. W tym artykule dowiesz się o jego niesamowitych funkcjach. Owoce morwy białej mogą obniżać poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ale mogą zrobić o wiele więcej!

Morwa biała

Te owoce mają niesamowite właściwości. Regulują wysoki poziom cukru i cholesterolu , korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia, a przy tym są bardzo smaczne.

Morwa biała – charakterystyka rośliny

Morwa biała jest niezwykle ceniona ze względu na zawartość składników odżywczych oraz ilość substancji prozdrowotnych, korzystnie wpływających na nasz organizm. Niegdyś stosowano go w medycynie w celu zapobiegania cukrzycy, miażdżycy i przeziębieniom. W ziołolecznictwie wykorzystuje się jego korę, liście i korzeń.

Dzięki zawartym w nich substancjom aktywnym owoce morwy zaliczane są do kategorii superfoods. Choć morwa biała występuje naturalnie tylko w Azji, uprawiana jest w różnych częściach świata i można ją sadzić tutaj w swoim ogrodzie.

Zastanawiasz się dlaczego warto posadzić morwę białą w ogrodzie? Morwa biała – drzewo, które musisz mieć

Morwa biała to drzewo typowe dla Chin czy Indii. Jest również popularny w Japonii i Stanach Zjednoczonych. Jego międzynarodowy charakter nie jest bezpodstawny. Jej owoce nie przez przypadek zostały zaliczone do kategorii superfoods. Są bogate w błonnik, witaminę C, a także zawierają znaczną ilość żelaza, witamin z grupy B, witaminy A, magnezu, fosforu i potasu. Liście morwy białej zawierają także szereg substancji aktywnych . Zawierają witaminę C, niacynę i beta-karoten.

Morwa biała posiada także wiele właściwości prozdrowotnych.

Ilość substancji aktywnych zawartych w morwie białej idzie w parze z jej dobroczynnym działaniem na organizm. Morwa biała może być bardzo przydatna w profilaktyce nowotworów, gdyż zawarte w niej ekstrakty działają antyoksydacyjnie. Mogą także spowalniać wzrost komórek nowotworowych , co czyni je nieinwazyjnym środkiem wspierającym walkę z nowotworem.

Obniżenie cholesterolu możliwe jest dzięki ekstraktowi z liści i owoców tego drzewa. Herbata z morwy białej obniża poziom trójglicerydów i reguluje poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa także na kondycję serca. Jednocześnie morwa biała pomaga kontrolować poziom cukru we krwi , co znacznie go obniża. Oznacza to, że morwa biała może pomóc w walce z cukrzycą.

Teraz już wiesz, że morwa biała to prawdziwy skarb dla Twojego ogrodu. Warto mieć w ogrodzie także swoją „siostrę”, czyli morwę czarną. Dziś morwa czarna jest nieco zapomniana. Bez wątpienia wcześniej była znacznie bardziej popularna. Zdecydowanie warto sięgnąć po te wyjątkowe owoce. Znajdziemy w nich cenne witaminy i minerały.

Jakie tajemnice kryje morwa czarna?

Nie można zaprzeczyć, że morwa czarna to jeden z bardzo zdrowych owoców.

Jakie składniki odżywcze możemy w nich znaleźć?

  • żelazo
  • potas
  • magnez
  • fosfor
  • witamina C
  • witamina z grupy B.

Oprócz wyżej wymienionych witamin i minerałów morwa czarna zawiera garbniki i związki neutralizujące wolne rodniki. Dzięki takiemu składowi owoc pomaga przy problemach żołądkowych i spowalnia proces starzenia .

Na co pomaga morwa?

  • Leczy bóle brzucha
  • Wspomaga układ odpornościowy
  • Oczyszcza organizm, pomaga wątrobie
  • Chroni komórki przed rodnikami
  • Efekty antyseptyczne
  • Zapobieganie nowotworom
  • Profilaktyka chorób układu krążenia
  • Usuwa kaszel
  • Eliminuje bóle brzucha i wzdęcia
  • Obsługuje zwykły stołek
  • Normalizuje poziom cukru we krwi
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu
  • Obniża wysokie ciśnienie krwi
  • Zapobieganie anemii
  • Zapobieganie osteoporozie
  • Wspomaga tworzenie czerwonych krwinek i masy kostnej
  • Uspokaja układ nerwowy
  • Sok z czarnej morwy

Zaletą owoców morwy jest to, że nie trzeba ich jeść dużo. Wystarczy garść dziennie i to tylko w okresie roku, w którym owocuje. Jeśli jednak chcesz zachować to na później, mamy dla Ciebie dwa świetne przepisy.

Zdrowy sok z morwy

Przepis jest bardzo prosty. Będziemy potrzebować :

  • 2 kilogramy owoców
  • jeden kilogram cukru
  • 750 mililitrów wody

Przygotowanie:

Ostrożnie oczyść owoce. Następnie posyp cukrem. Pozostaw tę mieszaninę na noc. Następnie wszystko zagotuj z dodatkiem wody – najlepiej na małym ogniu. Podgrzanie owoców powinno zwykle zająć około 3 godzin. Gdy mieszanina ostygnie, przeciśnij ją przez gazę. Powstały sok ponownie zagotuj i wlej do słoików lub szczelnie zamkniętych butelek. Produkt przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Morwa czarna w formie dżemu

Zagotuj 500 mililitrów wody z 1,5 kilograma cukru. Gdy syrop się uformuje, dodaj do niego 2 kilogramy owoców morwy czarnej i sok z cytryny. Wszystko podgrzewamy przez około godzinę. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć i przyjąć konsystencję dżemu.

Umieścić w wysterylizowanych słoikach. Zamknij i ostudź. Po ostygnięciu zabieramy je do piwnicy.

Dużo zdrowia!

Comments

Loading...