Niedrogi owoc, który obniża poziom cholesterolu. Jedz go regularnie a zauważysz różnicę.
Kilkadziesiąt lat temu ludzie nawet nie myśleli o tym, jak wysoki poziom cholesterolu we krwi wpływa na zdrowie.
Ale naukowcy udowodnili, że warto się tym martwić. W końcu „zły” cholesterol jest powodem, dla którego pojawia się choroba, taka jak miażdżyca naczyń. I już powoduje zawały serca i udary, które odbierają życie mężczyznom i kobietom.
![]()
Dlatego warto kontrolować poziom cholesterolu w organizmie. Jeśli jest podwyższony, musisz natychmiast zacząć go zmniejszać. Mało kto wie, ale w tej sprawie jest raczej tani asystent. Zwykłe jabłka pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Najważniejsze jest, aby używać ich regularnie.

Niedrogi owoc, który obniża poziom cholesterolu
Amerykańscy naukowcy twierdzą, że dwa jabłka dziennie pomogą w walce ze „złym” cholesterolem. Opierają się na wynikach badań, podczas których ludzie codziennie spożywali ten owoc. W efekcie obniża się poziom cholesterolu, który powoduje miażdżycę naczyń.

Badani zjadali dwa jabłka dziennie. Ta dawka okazała się wystarczająca. Rzeczywiście, owoc ten zawiera dużą ilość polifenoli i pektyn (pożyteczny błonnik, który zapobiega wchłanianiu „złego” cholesterolu do krwi).

Korzyści z jabłka dla organizmu
Jabłka mają wiele innych korzyści zdrowotnych. Owoce te usuwają z organizmu nadmiar wody i soli. Dlatego osoby cierpiące na nadciśnienie muszą je spożywać. Ponadto jabłko warto zjeść wtedy, kiedy straciło się dużo krwi. W końcu zawiera dużo żelaza i pozwala zwiększyć poziom hemoglobiny.

Dodatkowo jabłko pomaga usprawnić pracę układu pokarmowego. Kwasy organiczne wchodzące w skład tego owocu stymulują produkcję soku żołądkowego. A komórki roślinne zawarte w jabłkach doskonale radzą sobie z usuwaniem toksycznych substancji z organizmu. Dlatego owoc ten jest wprowadzany do diety pacjentów, którzy zmagają się z zatruciem.

Comments