
Odetnij końce banana i obierz go ze skórki. Pokroić w grubsze plastry i przełożyć do miski.

Rozpuść masło w rondelku. Dodać pokrojone banany i wymieszać.

Następnie dodaj sok z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj i gotuj przez 2 minuty.

Nadal dusimy banany na małym ogniu i ubijamy je mikserem ręcznym. Zdejmij garnek z palnika i wlej trochę mleka do gorącego puree i wymieszaj trzepaczką.

Dodaj skrobię. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy wlewamy resztę mleka i dokładnie mieszamy. Umieść garnek z powrotem na kuchence i dodaj esencję waniliową.

Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Następnie przełóż krem do miski (najlepiej stalowej lub szklanej), przykryj folią i odstaw do wystygnięcia na co najmniej 2 godziny. W osobnej misce ubić schłodzoną i stwardniałą śmietankę bananową. Dodaj bardzo zimną śmietankę do innej miski i ubijaj przez 3 minuty.

Do ubitej śmietany stopniowo dodawać krem bananowy i ubijać. Krem możemy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Comments