Migdały są jednym z najlepszych źródeł wapnia (więcej niż w mleku) i jest lepiej wchłaniane. Oczywiście dotyczy to tylko świeżych migdałów, a nie prażonych.
Uważa się, że regularne spożywanie ziaren migdałów zmniejsza ryzyko problemów z układem sercowo-naczyniowym, otyłością i cukrzycą typu 2. Dowiedzmy się, jak właściwości migdałów zmienią Twoje ciało, jeśli zjesz 4 dziennie.
Korzyści z migdałów dla naszego ciała
Zmniejszają cholesterol
Migdały są w stanie zmniejszyć „zły” cholesterol i zwiększyć poziom „dobrego”. Wystarczy zastąpić zwykłą przekąskę garścią migdałów, a zapobiegniesz zablokowaniu tętnic.
Włosy stają się mocne i błyszczące
Migdały są po prostu stworzone dla piękna Twoich włosów. Zawiera prawie wszystkie witaminy i minerały, które przywracają włosom zdrowy wygląd i blask. Migdał stymuluje ich wzrost, przeciwutleniacz jakim jest witamina E redukuje procesy oksydacyjne i wzmacnia włosy.
Witamina B sprawia, że pasemka są grubsze i daje im naturalny, piękny połysk. Nawiasem mówiąc, nawet starożytni Egipcjanie wcierali olej migdałowy w skórę głowy aby pozbyć się łupieżu oraz aby zmiękczyć i odżywić włosy.
Serce działa lepiej
Migdały pomagają zapobiegać wystąpieniu zawałów serca, udarom i chorobą tętnic obwodowych. Garść migdałów zawiera korzystne kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Migdały są doskonałym źródłem l-argininy , która sprawia, że ściany tętnic są bardziej elastyczne, co zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi w krwiobiegu.
Zmarszczki są wygładzone
Wszyscy chcemy pokonać klątwę starzenia, a migdały w tej walce są konieczne ze względu na wysoką zawartość manganu i witaminy E. Mangan jest potrzebny do produkcji kolagenu . A witamina E chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, piegami, przebarwieniami i zmarszczkami.
Trawienie jest znacznie poprawione
Migdały są również doskonałym źródłem prebiotyków . Substancje te przyczyniają się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych. Znacznie lepiej trawią pokarm i chronią przed infekcjami jelitowymi.
Więc migdały będą bardzo pomocne, jeśli masz dysbakteriozę, wzdęcia i bóle brzucha, nieświeży oddech i niestrawność. W tym przypadku porcja migdałów może wynosić do 30 sztuk dziennie.
Ostatnie badania wykazały, że regularne stosowanie prebiotyków wzmacnia system immunologiczny i zmniejsza ryzyko raka, chorób serca i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Szybciej schudniesz
Chociaż są one dość tłuste, ale nie powinieneś się martwić: jest to przydatny jednonienasycony tłuszcz . Lekka przekąska z migdałami daje uczucie nasycenia między posiłkami. Ludzie, którzy codziennie spożywają migdały, mają mniejszą ochotę na podjadanie słodkich czy słonych przekąsek.
Mózg działa lepiej
Według wyników badań, obfitość witaminy E w organizmie pomaga zachować funkcje poznawcze, pamięć i aktywność mózgu. A magnez i białko wzmacniają i przywracają komórki mózgowe , co jest bardzo ważne w zaawansowanym wieku.
Widzisz, jaki znamy prosty i smaczny sposób na poprawę zdrowia i wyglądu. Jeśli uwielbiasz migdały, nie musisz ograniczać się do 4 orzechów dziennie. Pamiętaj jednak, że dzienna porcja to 23 orzechy (163 kcal i 14 g tłuszczu).
Rozważ to, licząc kalorie. Delektuj się migdałami : przypraw nimi sałatki, dodaj do wypieków i dań głównych lub po prostu jedz je same!
Comments