Wszyscy wychwalają miód z mniszka lekarskiego, ale ten jest jeszcze potężniejszy: Ten przepis na mniszek lekarski pomaga przy trzustce, nadciśnieniu i oczyszcza krew.

Mniszek lekarski zawiera wiele ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina B6, tiamina, ryboflawina, witamina C, żelazo, wapń, potas, cynk, magnez i kwas foliowy.

Działa moczopędnie, korzystnie wpływa na nerki, wspomaga wydzielanie żółci, detoksykację wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga przy alergiach. Wielu z Was zapewne zna przepisy na herbatę z mniszka lekarskiego, syrop czy ulubiony miód. Podpowiemy jednak również o wyjątkowym przepisie na wino z mniszka lekarskiego w dwóch wersjach, które obniża wysokie ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na trzustkę i problemy trawienne.

Eliksir zdrowia o zapachu wiosny

Tak nasi przodkowie znali wino z mniszka lekarskiego. To wino z żółtych kwiatów wspomaga trawienie, pomaga przy problemach z trzustką i kolką żołądkową. Nawet niektórzy przypisywali mu magiczne działanie. W każdym razie jest to pachnący domowy napój, który zawiera moc żółtych kwiatów, a kilka łyków gwarantuje poprawę nastroju i dobre zdrowie.

I nie zapominaj, że mniszek lekarski to eliksir piękna i młodości, więc nie zapomnij podarować go swojej drugiej połówce – z pewnością będzie zadowolona z efektu. Nie ma jednak co przesadzać z winem, polecamy 100 – maksymalnie 150 ml wina z mniszka lekarskiego dziennie, najlepiej przed posiłkami.

Podstawowy przepis

Składniki:

  • Pojemnik o pojemności 1,5 l wypełniony kwitnącymi główkami mniszka lekarskiego
  • 4 litry wody
  • 2 pomarańcze
  • 1,25 kg cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 cytryny
  • Pojemnik 5 litrów
  • Sfermentowany korek

Przygotowanie:

Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego bez szypułek (bez spłukiwania wodą) wkładamy do garnka i dodajemy dokładnie umyte cytryny i pomarańcze pokrojone w plasterki (również ze skórką). Następnie zawartość garnka zalać 4 litrami gorącej wody, przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na 1 dzień.

Ekstrakt z mniszka lekarskiego przetrzeć przez cienką ściereczkę do przygotowanego 5-litrowego pojemnika, dodać cukier i wymieszać. Drożdże pokruszyć na wierzchu – jest to niezbędne do procesu fermentacji. Zamykamy pojemnik korkiem fermentacyjnym i pozostawiamy do fermentacji przez około 3 miesiące. Wino jest gotowe, gdy płyn się wyklaruje, a osad osadzi na dnie. Następnie czyste wino dobrze jest przelać do innego naczynia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Wino z mniszka lekarskiego na problemy trawienne i trzustkowe

Pomaga przy problemach z trawieniem, żołądkiem, trzustką, woreczkiem żółciowym i kolką jelitową. Bierzemy to tuż przed posiłkami, 50 do 100 mililitrów. W przypadku drgawek wskazane jest podzielenie mniejszych dawek na kilka w ciągu dnia.

Potrzebujemy korzenia mniszka lekarskiego, najlepiej świeżego, ale można go też wysuszyć (wówczas zużyjemy go więcej), litra białego wina. Sześć do ośmiu kawałków (w zależności od wielkości) dobrze umytego i drobno startego korzenia mniszka lekarskiego zalewamy winem i pozostawiamy do maceracji na 14 dni. Następnie odcedź i przechowuj w  ciemnym i chłodnym miejscu.

Wino z mniszka lekarskiego do oczyszczania krwi i nadciśnienia

Z 2 litrów kwiatów mniszka lekarskiego, 2 litrów wody, 1 cytryny, skórki z 1 pomarańczy, 1 kg cukru, 2,5 cm korzenia imbiru, ½ łyżki drożdży piwnych i ½ kromki chleba żytniego przygotujesz wino, które wspomoże przemianę materii, oczyści krew i obniży ciśnienie krwi.

Przygotowanie: zagotuj wodę i zalej nią płatki kwiatów, które umieściłeś w emaliowanym garnku. Następnie przykryj garnek ściereczką i odstaw na 3 dni, tylko od czasu do czasu mieszając.

Po 3 dniach przelej wodę do drugiego garnka i dodaj cukier, pokrojoną skórkę z umytej pomarańczy, pokrojoną w plasterki umytą cytrynę i imbir. Wszystko razem gotujemy 1/2 godziny. Zagotowany płyn odcedzamy, ostudzamy i do ostudzonego płynu wkładamy drożdże posmarowane chlebem i odstawiamy na 2 dni.

Przefiltruj i włóż beczkę i korek. Pozostaw wino do dojrzewania przez dwa miesiące, a następnie zabutelkuj je korkiem.

Comments

Loading...