Dlaczego warto zetrzeć na tarce zmrożoną cytrynę. Dzięki temu uzyskasz kilka razy więcej witamin.
Jak uzyskać z cytryny więcej witamin? Dziś zdradzę ci mój sekretny sposób, dzięki któremu z cytryny uzyskach 5 razy więcej witamin.
Wspomnę jednak najpierw trochę o tym pożytecznym owocu, jakim jest cytryna. Ma wiele korzyści dla naszego zdrowia, wspaniały smak oraz orzeźwiający aromat.

Poniżej przedstawiam korzyści jakie niesie za sobą spożywanie cytryny,
Korzyści z spożywania cytryny w całości:
- zapobiega astmie,
- zwalcza wszelkie infekcje,
- korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek,
- pobudza układ odpornościowy,
- reguluje ciśnienie krwi,
- zwalcza szkodliwe bakterie,
- redukuje stres i stany depresyjne,
- pomaga w leczeniu nowotworów, a także oczyszcza organizm z toksyn.
Przeprowadzono również szereg różnych badań, które jednoznacznie wykazały, że skórka z cytryny ma do 10 razy więcej witamin niż sam owoc.
Chcąc oczyścić organizm zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo. Niestety sam sok z cytryny nie ma tylu składników odżywczych, co wiąże się z mniejszym potencjałem zdrowotnym.
Większość z nas wyrzuca skórkę z cytryny, bo ma nieprzyjemny smak. A to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin takich jak: C, A, B6 oraz E, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez i tiaminy.
Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest zamrożenie cytryny i spożywanie jej w całości. Niedawno naukowcy odkryli, że cytryna ma korzystny wpływ na leczenie nowotworów takich jak: nowotwór płuc, piersi orz jelita grubego.

Cytryna wpływa tylko i wyłącznie na chore komórki nie uszkadzając przy tym zdrowych, jak ma to miejsce w standardowych metodach leczenia.
Jak mrozić cytrynę?
Należy nadmienić, że najlepsze są cytryny, które samodzielnie wyhodowaliśmy w domu lub te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Cytrynę przed mrożeniem należy wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym.
Następnie należy dobrze je opłukać i zostawić do wyschnięcia. Potem można je zamrozić w całości.
Po mrożeniu trzeba cytrynę ścierać na tarce, wraz z pestkami. Można dodawać ją do różnych potraw. Dzięki temu Twoje ciało będzie zdrowsze.
Comments