Dlaczego warto zetrzeć na tarce zmrożoną cytrynę. Dzięki temu uzyskasz kilka razy więcej witamin.

Jak uzyskać z cytryny więcej witamin? Dziś zdradzę ci mój sekretny sposób, dzięki któremu z cytryny uzyskach 5 razy więcej witamin.

Wspomnę jednak najpierw trochę o tym pożytecznym owocu, jakim jest cytryna. Ma wiele korzyści dla naszego zdrowia, wspaniały smak oraz orzeźwiający aromat.

Poniżej przedstawiam korzyści jakie niesie za sobą spożywanie cytryny,

Korzyści z spożywania cytryny w całości:

  • zapobiega astmie,
  • zwalcza wszelkie infekcje,
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek,
  • pobudza układ odpornościowy,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • zwalcza szkodliwe bakterie,
  • redukuje stres i stany depresyjne,
  • pomaga w leczeniu nowotworów, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Przeprowadzono również szereg różnych badań, które jednoznacznie wykazały, że skórka z cytryny ma do 10 razy więcej witamin niż sam owoc.

Chcąc oczyścić organizm zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą na czczo. Niestety sam sok z cytryny nie ma tylu składników odżywczych, co wiąże się z mniejszym potencjałem zdrowotnym.

Większość z nas wyrzuca skórkę z cytryny, bo ma nieprzyjemny smak. A to właśnie w niej znajduje się najwięcej witamin takich jak: C, A, B6 oraz E, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez i tiaminy.

Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest zamrożenie cytryny i spożywanie jej w całości. Niedawno naukowcy odkryli, że cytryna ma korzystny wpływ na leczenie nowotworów takich jak: nowotwór płuc, piersi orz jelita grubego.

Cytryna wpływa tylko i wyłącznie na chore komórki nie uszkadzając przy tym zdrowych, jak ma to miejsce w standardowych metodach leczenia.

Jak mrozić cytrynę?

Należy nadmienić, że najlepsze są cytryny, które samodzielnie wyhodowaliśmy w domu lub te, które pochodzą z ekologicznych upraw. Cytrynę przed mrożeniem należy wymoczyć w wodzie z octem jabłkowym.

Następnie należy dobrze je opłukać i zostawić do wyschnięcia. Potem można je zamrozić w całości.

Po mrożeniu trzeba cytrynę ścierać na tarce, wraz z pestkami. Można dodawać ją do różnych potraw. Dzięki temu Twoje ciało będzie zdrowsze.

Comments

Loading...