Naczynie do gotowania ryżu – czy naprawdę jest lepsze od tradycyjnego garnka?

Posiadacze garnka do gotowania ryżu (rise cookera) twierdzą, że od momentu zakupu tego urządzenia, przyrządzanie wielu dań stało się dużo prostsze i przyjemniejsze. Użytkownicy ryżowaru, często podkreślają różnice w smaku potrawy przyrządzonej w tradycyjnym garnku, a tej przygotowanej z użycie profesjonalnego naczynia. To jednak nie wszystkie zalety garnka do gotowania ryżu. Chcesz poznać jego pozostałe atuty? Zachęcamy do zapoznania się z poniższym artykułem.

Najważniejsze zalety profesjonalnego naczynia do gotowania ryżu

Garnki do ryżu posiadają wiele zalet, dzięki którym ich popularność stale rośnie, a grono zwolenników przyrządzania zdrowych i pełnowartościowych dań sukcesywnie się powiększa. Rodzi się pytanie, co takiego potrafi ten ryżowar, skoro przyciąga nie tylko amatorów gotowania, ale też profesjonalnych kucharzy i fanów zdrowej i wartościowej kuchni. Otóż, nie da się ukryć, że ryż dostępny na wagę sam w sobie jest zdrowszy, a przede wszystkim dostępny w wielu rodzajach, np. ryż japoński czy ryż czerwony. Co więcej, ryżowar podczas gotowania, optymalizuje proporcje wody do ryżu, dzięki czemu nie zostaje on wypłukany z wartości odżywczych.

Wielofunkcyjność urządzenia

Profesjonalna maszyna do gotowania ryżu służy nie tylko przyrządzaniu pysznego i zdrowego ryżu, ale też kaszy, dań mlecznych, zup, płatków owsianych, dań jednogarnkowych, a nawet warzyw czy mięs.

Prosta i intuicyjna obsługa

W skład zestawu wchodzi kilka elementów, w tym garnek elektryczny, miska, miarka z podziałką, łyżka do nakładania ryżu oraz przykrywka z funkcją odprowadzania pary. Sama obsługa urządzenia to naprawdę nic trudnego, dlatego trafia ono w gusta wielu amatorów kulinarnych, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość ryżu za pomocą dołączonej miarki, wypłukać go i wsypać do naczynia. Następnie zalać ryż odpowiednią ilością wody i włączyć przycisk uruchamiający maszynę. Do garnka można bez obaw wsypać od razu ulubione przyprawy. Średni czas gotowania wynosi 15-20 min.

Stosowanie garnka do gotowania ryżu jest bardzo wygodne, ponieważ nie ma konieczności stałego nadzorowania procesu gotowania i regularnego mieszania zawartości naczynia. Urządzenie wyposażone jest w odpowiednie czujniki wykrywają moment wygotowania się danej ilości wody i w tym momencie wyłącza gotowanie uruchamiając jednocześnie proces podtrzymywania ciepła. Dzięki temu nie ma ryzyka że Twój ryż będzie surowy lub rozgotowany, a zarazem jest gotowy do jedzenia nawet przez kilka godzin od zakończenia gotowania bez konieczności dodatkowego podgrzewania.

Przepis na pyszny ryż

Warunkiem dobrze ugotowanego ryżu w maszynie jest wlanie odpowiedniej ilości wody. Poradniki kulinarne sugerują, że:

  • dla ryżu jaśminowego potrzeba 1,3 miarki wody na miarkę ryżu,
  • dla ryżu długoziarnistego potrzeba 1,3 miarki wody na miarkę ryżu,
  • dla ryżu basmati potrzeba 1,3 miarki wody na miarkę ryżu,
  • dla ryżu do sushi potrzeba 1,2 miarki wody na miarkę ryżu,
  • dla ryżu w otrębach potrzeba 1,8 miarki wody na miarkę ryżu.

Przepis na idealną kaszę

Jak wspominaliśmy, w maszynie do gotowania ryżu można z powodzeniem przyrządzić również kaszę, dlatego podpowiadamy jaką ilość wody należy wlać w zależności od rodzaju kaszy:

  • 1 szkl. kaszy pęczak – 2,7 – 3 szklanki wody,
  • 1 szkl. kaszy jaglanej – 1,8 – 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju,
  • 1 szkl. kaszy kuskus – 2 szklanki wody,
  • 1 szkl. kaszy bulgur – 1,5 szklanki wody,
  • 1 szkl. kaszy gryczanej – 1,8 – 2 szklanki wody.

Jak wybrać urządzenie do przyrządzania ryżu?

Wybierając konkretny model ryżowaru, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, w tym:

Moc maszyny

Im większe urządzenie, tym większa moc jest potrzebna do przyrządzenia dużej ilości ryżu w tym samym czasie.

Pojemność urządzenia

Warto ją dobierać w zależności od tego, dla ilu osób standardowo przygotowywane są danie w Twojej kuchni, dla wieloosobowej rodziny przyda się większe urządzenie, które przygotuje wystarczającą ilość bez konieczności kilkukrotnego ustawiania maszyny,

Wyposażenie

Poszczególne zestawy mogą zawierać różne elementy ułatwiające obsługę urządzenia, ale też pomagające dbać o czystość i trwałość maszyny; silikonowa mata zapobiega przywieraniu ryżu do dna, a specjalna łyżka pozwala nie zniszczyć powierzchni urządzenia podczas wyjmowania gotowego dania,

Dodatkowe funkcje

Niektóre modele ryżowarów posiadają dodatkowe funkcje, takie jak gotowanie na parze lub smażenie, co może być ważnym atutem przy wyborze najlepszego sprzętu do Twojej kuchni.

Comments

Loading...