Potwierdzone przez lekarzy. Olej z tych nasion zastępuje leki na ponad 40 typów problemów zdrowotnych.

Czarnuszka to roślina dająca nasiona, które znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także kosmetyce i lecznictwie.

Od wieków znana jest ze swoich medycznych właściwości, a ostatnie badanie dowiodły, że ta cudowna roślina ma o wiele więcej właściwości niż myślimy.

Nigella Sativa

Jest to inna nazwa czarnuszki, z której pozyskujemy nasiona o czarnym kolorze. Jej inne nazwy to czarne ziarno i czarny kuminy.

Najwcześniejsze wzmianki o hodowli tej rośliny pochodzą ze starożytnego Egiptu, a olej pozyskiwany z jej nasion odnaleziono w kryptach faraonów. W arabskiej kulturze wierzono, że czarnuszka jest lekiem na wszystko – z wyjątkiem śmierci.

Właściwości czarnuszki

Ziarna, olej oraz pozyskiwany z nich ekstrat są remedium na ponad 40 problemów zdrowotnych. Badania udowodniły im m.in. działanie:

  • przeciwbólowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwgrzybicze
  • antyoksydantowe
  • zapobiegające wrzodom
  • antybakteryjne
  • antycholinergiczne
  • redukujące nadciśnienie
  • antywirusowe
  • przeciwkurczowe
  • rozszerzające oskrzela
  • antydiabetyczne
  • chroniące wątrobę
  • obniżające ciśnienie
  • przeciwlekotrienowe
  • ochraniające nerki
  • antynowotworowe

Te imponujące zdolności to wciąż nie wszystkie z supermocy tej cudownej rośliny. Kilkaset tysięcy badań na jej temat odkryło tylko częśc jej zalet, a ona sama zaskakuję kolejnych naukowców swoimi zastosowaniami.

Choroby, na które wpływa

Czarnuszka i pozyskiwane z niej ekstrakty i oleje wpływają bezpośrednie na niektóre choroby, a jej działanie udowodniły badania. Nie wszyscy jednak wiedza, że wystarczy ten niepozorny produkt, by wspomóc nas w walce z wieloma groźnymi chorobami, takimi jak:

Cukrzyca typu 2:

Udowodniono, że już dwa gramy ziaren czarnuszki dziennie redukują skoki glukozy, zmniejszają poziom hemoglobiny glikowanej i insulinoodporność, a także wspomagają funkcjonowanie komórek.

Zakażenie helicobater pylori:

Jest to infekcja, która ze skutecznością może być leczona olejem z czarnuszki, mało tego, jej skuteczność jest trzykrotnie większa od leczenia eradykacyjnego.

Epilepsja:

W 2007 roku przeprowadzono badania, które wykazały, że dzieci cierpiące na padaczkę, nie reagujace na konwencjonalne metody leczenia, znaczaco obniżyły częstotliwość występowania ataków dzięki przyjmowania ekstraktu wodnego z czarnuszki.

Wysokie ciśnienie krwi:

Przyjmowanie nawet 100mg ekstraktu z czarnuszki dwa razy dziennie, znacząco obniża ciśnienie u osób,
które cierpią na zaawansowane nadciśnienie tętnicze.

Astma:

Zagotowany ekstrakt z czarnuszki ma pozytwny wpływ na drogi oddechowe, poprawia ich funkcjonowanie i drożność. Wykazuje on takze mocne działanie antyastmatyczne.

Rak jelita:

Olej z czarnuszki zapobiega zachorowaniom na tę odmianę nowotworu. Powstrzymuje on wzrost komórek rakowych, jednocześnie stanowiąc zdrowszą alternatywe dla chemioterapii czy naświetlania. Nie ma więc wątpliwości, że czarnuszka to cudowna roślina. Można dodawać ją do sałatek, kanapek, używać jako olej czy w formie suplementów.

To jaką formę wybierzesz zależy tylko od Ciebie, jednak jedno jest pewne. Musi znaleźć się w Twojej kuchni! Jest to naturalny lek,  którego dodatkowym atutem jest dobry smak!

Comments

Loading...