Jak zrobić ogórki w stylu węgierskim. To jedne z najlepszych ogórków, jakie kiedykolwiek jadłam. Wszystko zawdzięczają jednemu składnikowi

Zima i jesień to pory roku, w których robi się przetwory. Od lat polskie gospodynie robią pikle, dżemy i kompoty z różnego rodzaju przetworów.

Jest to pyszny i ciekawy przepis. Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić ogórki węgierskie. Wykorzystując słoik, możesz dodać chrupiące warzywa do codziennych posiłków. Ogórki po węgiersku, czyli także marynowane grzybki i ogórki w winegrecie, to najlepszy sposób na przetwory na zimę. Jest to idealne połączenie prostoty, smaku i chrupkości.

Oto składniki, które będą potrzebne do wykonania tego przepisu.

  • 1 kg ogórków
  • 1 litr wody
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 ząbków,
  • ok. 12 sztuk ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki musztardy w proszku.
  • 100 g cukru,
  • 150ml octu winnego,
  • 3 półlitrowe słoiki

Przygotuj odpowiednio ogórki – dobrze je umyj i odetnij końcówki. Większe ogórki można również pokroić na cztery części. Przygotuj dressing, wkładając do każdego słoika 2 ząbki czosnku, 4 goździki i 4 ziarna ziela angielskiego. Dodaj tyle ogórków, aby całkowicie wypełnić słoik.

Ogórki zalać zalewą przygotowaną z octu, cukru i wody. Założyć pokrywki na słoiki i gotować ogórki we wrzącej wodzie. Jeśli chcesz, aby ogórki zachowały świeżość przez dłuższy czas, pokrywki powinny się przyciągnąć.

Po ugotowaniu słoików wyjmij je na koc lub ręcznik i połóż obok siebie. Pozwoli to im ostygnąć, tak abyś mógł cieszyć się swoimi przetworami przez całą zimę.

Comments

Loading...