Lekarze ostrzegają: olej kokosowy wcale nie taki zdrowy. Lepszy już smalec i masło.

Olej kokosowy gorszy niż smalec i inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego? Tak – według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Za zdrowe niezmiennie są natomiast uznawane oleje roślinne i oliwa z oliwek.

Olej kokosowy od kilku lat jest postrzegany jako „superprodukt”, bez którego wielu zwolenników zdrowego żywienia nie wyobraża już sobie gotowania czy pieczenia. Nic więc dziwnego, że o raporcie Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA) jest głośno.

Wynika z niego, że olej kokosowy zawiera aż 82 proc. tłuszczów nasyconych, a te są powszechnie uznawane za złe dla naszego zdrowia. Dlaczego? Bo podnoszą poziom cholesterolu we krwi – a dokładniej tego „złego”, czyli LDL.

Zgodnie z danymi liczbowymi podawanymi przez AHA, tylko olej palmowy z nasion ma tak dużą zawartość tłuszczów nasyconych, jak kokosowy. Masło ma ich w sumie 63 proc., łój wołowy 50 proc., a smalec „tylko” 39 proc.

Niezależnie od tego, doniesień AHA nie można jednak traktować jako sensacji, która jest całkowicie nowym odkryciem. Dla większości dietetyków i ekspertów od chorób układu pokarmowego czy krążenia olej kokosowy nigdy nie był najzdrowszym wyborem – na taki wykreowały go moda, reklamy i media.

Najzdrowsza dieta

Jakie tłuszcze to te zdrowe? Oleje roślinne takie jak słonecznikowy czy rzepakowy albo oliwa z oliwek, a także te znajdujące się w awokado, tłustych rybach, orzechach i nasionach.

Jeśli się zdecydujecie na nie spożywanie oleju kokosowego, a zostaną wam jakieś zapasy, pamiętajcie, że ten olej świetnie sprawdza się jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Nadaje się zarówno do skóry – twarzy też, jak i włosów.

Comments

Loading...