Dzieci go uwielbiają. Wykonaj wspaniały syrop pokrzywowy z cytryną bez konserwantów.

Syrop z cytryną przyjemnie Cię orzeźwi i na pewno Ci zasmakuje.

Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, nie zawiera żadnych konserwantów. Dlatego jest dużo zdrowszy niż zwykłe syropy ze sklepu. Dzieci uwielbiają go tak samo jak dorośli!

Składniki:

  • 4 l wody
  • 60 szczytów młodej pokrzywy
  • 6 opakowań kwasu cytrynowego
  • 1 kg cytryn (nieprzetworzonych chemicznie)
  • 2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu

Przygotowanie:

Wlej wodę do garnka i zagotuj.

Pokrzywę namoczyć we wrzącej wodzie (nie gotować). Dodaj 6 saszetek kwasu cytrynowego. Odstawić na 24 godziny.

Myjemy cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera. Miksujemy. Dodajemy je do pokrzywy.

Przykryj sito gazą i przefiltruj powstałą mieszaninę do czystego garnka. Wsypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (możemy też użyć miodu).

Następnie syrop wlej do wysterylizowanych szklanych butelek. Przechowujemy w lodówce.

Korzyści zdrowotne pokrzywy

  • Wspiera układ odpornościowy, chroni komórki, odtruwa organizm.
  • Eliminuje toksyny, zapobiega nowotworom.
  • Czyści i wspomaga ukrwienie, lekko rozrzedza krew.
  • Zapobieganie anemii i zakrzepom krwi.

  • Wspomaga trawienie, opróżnianie, oczyszcza przewód pokarmowy.
  • Wspiera wydzielanie żółci i zwiększa apetyt.
  • Wspomaga gojenie ran, choroby skóry.

  • Znacząco wspomaga wzrost włosów, likwiduje łupież, poprawia połysk włosów.
  • Usuwa kaszel, śluz.
  • Wspiera czyste oddychanie, zdrowe struny głosowe.
  • Wspiera pracę serca, silne naczynia krwionośne.

  • Oczyszcza tłuszcz, normalizuje ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, zapobiega chorobom układu krążenia.
  • Działa łagodząco, odwadnia organizm, oczyszcza nerki, drogi moczowe, a także wspomaga pracę wątroby.
  • Usuwa bóle stawów, migreny, mięśnie .
  • Profilaktyka lub leczenie reumatyzmu .

Ostrzeżenie: Pokrzywa nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią, ponieważ może rozrzedzić krew. Osoby uczulone lub nadwrażliwe na nią lub osoby z niskim ciśnieniem krwi również powinny jej unikać. 

Dużo zdrowia!

Comments

Loading...