Syrop z cytryną przyjemnie Cię orzeźwi i na pewno Ci zasmakuje.
Oprócz tego, że jest bardzo smaczny, nie zawiera żadnych konserwantów. Dlatego jest dużo zdrowszy niż zwykłe syropy ze sklepu. Dzieci uwielbiają go tak samo jak dorośli!
Składniki:
- 4 l wody
- 60 szczytów młodej pokrzywy
- 6 opakowań kwasu cytrynowego
- 1 kg cytryn (nieprzetworzonych chemicznie)
- 2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka i zagotuj.
Pokrzywę namoczyć we wrzącej wodzie (nie gotować). Dodaj 6 saszetek kwasu cytrynowego. Odstawić na 24 godziny.
Myjemy cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera. Miksujemy. Dodajemy je do pokrzywy.
Przykryj sito gazą i przefiltruj powstałą mieszaninę do czystego garnka. Wsypujemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (możemy też użyć miodu).
Następnie syrop wlej do wysterylizowanych szklanych butelek. Przechowujemy w lodówce.
Korzyści zdrowotne pokrzywy
- Wspiera układ odpornościowy, chroni komórki, odtruwa organizm.
- Eliminuje toksyny, zapobiega nowotworom.
- Czyści i wspomaga ukrwienie, lekko rozrzedza krew.
- Zapobieganie anemii i zakrzepom krwi.
- Wspomaga trawienie, opróżnianie, oczyszcza przewód pokarmowy.
- Wspiera wydzielanie żółci i zwiększa apetyt.
- Wspomaga gojenie ran, choroby skóry.
- Znacząco wspomaga wzrost włosów, likwiduje łupież, poprawia połysk włosów.
- Usuwa kaszel, śluz.
- Wspiera czyste oddychanie, zdrowe struny głosowe.
- Wspiera pracę serca, silne naczynia krwionośne.
- Oczyszcza tłuszcz, normalizuje ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, zapobiega chorobom układu krążenia.
- Działa łagodząco, odwadnia organizm, oczyszcza nerki, drogi moczowe, a także wspomaga pracę wątroby.
- Usuwa bóle stawów, migreny, mięśnie .
- Profilaktyka lub leczenie reumatyzmu .
Ostrzeżenie: Pokrzywa nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią, ponieważ może rozrzedzić krew. Osoby uczulone lub nadwrażliwe na nią lub osoby z niskim ciśnieniem krwi również powinny jej unikać.
Comments