Doskonały dla Twojego zdrowia. Przepis na syrop z młodej pokrzywy.

Jeśli dzień przed zbiorami padało, pokrzywy nawet nie należy myć – zbieraj tam, gdzie masz pewność, że nie ma zanieczyszczeń. Jeśli ją myjesz, po prostu zanurz ją na krótko w wodzie.

Przygotujemy pojemnik, w którym zanurzymy pokrzywę i pokrojone cytryny. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny. Następnie dobrze wymieszaj i odcedź płyn, do którego dodajemy cukier lub miód i odstawiamy na kolejny dzień, aż cukier się rozpuści (co jakiś czas mieszamy).

Jeśli dodajesz miód, nie musisz już mieszać. Przechowywać w czystych pojemnikach w lodówce. Stosowałam na anemię mieszając 100 ml płynu z taką samą ilością wody i pijąc w ciągu dnia.

Przepis na syrop z pokrzywy, który wytrzyma długo bez sterylizacji

Potrzebujemy:

  • 40 pokrzyw (daję pokrzywy)
  • 40 g kwasu cytrynowego
  • 1,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 l gorącej wody

Przygotowanie:

Włóż pokrzywę do garnka i zalej wrzątkiem. Dodać kwasek cytrynowy, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 24 godziny. Następnie spuść płyn. Przełóż do pieca i pozwól mu się trochę nagrzać, dodaj cukier – dzięki podgrzewaniu cukier lepiej się rozpuści. Jeśli powstanie piana, usuwamy ją szufelką. Ostudź i włóż do czystych szklanek. Nie trzeba sterylizować. Używamy go jako klasycznego syropu.

Czytaj dalej

Comments

Loading...