Jeśli dzień przed zbiorami padało, pokrzywy nawet nie należy myć – zbieraj tam, gdzie masz pewność, że nie ma zanieczyszczeń. Jeśli ją myjesz, po prostu zanurz ją na krótko w wodzie.
Przygotujemy pojemnik, w którym zanurzymy pokrzywę i pokrojone cytryny. Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny. Następnie dobrze wymieszaj i odcedź płyn, do którego dodajemy cukier lub miód i odstawiamy na kolejny dzień, aż cukier się rozpuści (co jakiś czas mieszamy).
Jeśli dodajesz miód, nie musisz już mieszać. Przechowywać w czystych pojemnikach w lodówce. Stosowałam na anemię mieszając 100 ml płynu z taką samą ilością wody i pijąc w ciągu dnia.
Włóż pokrzywę do garnka i zalej wrzątkiem. Dodać kwasek cytrynowy, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 24 godziny. Następnie spuść płyn. Przełóż do pieca i pozwól mu się trochę nagrzać, dodaj cukier – dzięki podgrzewaniu cukier lepiej się rozpuści. Jeśli powstanie piana, usuwamy ją szufelką. Ostudź i włóż do czystych szklanek. Nie trzeba sterylizować. Używamy go jako klasycznego syropu.
Comments