Włosi byli pierwszymi wśród Europejczyków, którzy uczyli się uprawiać pomidory, i nadali egzotycznym owocom własną nazwę – „pomoro doro”, co oznacza „złote jabłko”.
W przeciwieństwie do Włochów, większość Europejczyków od dawna uważa pomidory za trujące. Do XVIII wieku lekarze prosili ludzi, aby uważali na pomidory, ponieważ podobno powodują wewnętrzne krwawienia i wrzody żołądka.
Dzisiaj dowiadujemy się więcej o zaletach tych soczystych warzyw, ale niestety nie możemy zapomnieć o wielu przeciwwskazaniach i ukrytych zagrożeniach.
Dlaczego nie można jeść pomidorów?
Alergia
Alergię na pomidory powoduje zawartości w nich likopenu. W niektórych przypadkach objawy alergii mogą rozwinąć się w ciągu godziny po zjedzeniu warzywa.
Dlatego ci, którzy je mają, powinni trzymać się z dala od pomidorów.Dla innych osób likopen jest bardzo przydatny jako silny przeciwutleniacz, 10 razy lepszy niż beta-karoten i skutecznie działa jako ochrona przed rakiem prostaty.
Choroby dróg żółciowych
Pomidory mają aktywne działanie żółciopędne. A to może powodować skurcze pęcherzyka żółciowego, niedrożność dróg żółciowych, których konsekwencje mogą być bardzo poważne.
Choroba nerek
Istnieje mit, że pomidory, ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego, prowadzą do powstawania kamieni nerkowych. W rzeczywistości kwas szczawiowy jest praktycznie nieobecny w pomidorach (około 2-5 mg na 100 gramów), ale osoby cierpiące na kamicę moczową muszą spożywać je ostrożnie.
Wśród warzyw i owoców można łatwo znaleźć bardziej obfite źródła kwasu szczawiowego. Na przykład 100 g buraków zawiera od 500 do 675 mg tej substancji, w rabarbar – od 600 do 860 mg, szpinak – do 600 mg, ziemniaki – do 40 mg.
Zapalenie trzustki
Jedzenie pomidorów pomaga poprawić trawienie, zwiększyć apetyt, zahamować wzrost szkodliwych bakterii, ale w przypadku zapalenia trzustki należy przestrzegać pewnych ograniczeń.W przypadku zapalenia trzustki nie należy jeść warzyw i owoców, które zawierają dużo kwasów.
Świeże pomidory są w tym przypadku niepożądane. Inaczej sprawa wygląda gdy pomidory zostaną poddane, choć minimalnej obróbce cieplnej. Wtedy osoby z zapaleniem trzustki, mogą również cieszyć się smakiem pomidorów.
Choroby żołądkowo-jelitowe
Osoby z ostrym zapaleniem błony śluzowej żołądka lub zapaleniem jelita grubego powinny naprawdę wykluczyć świeże pomidory ze swojej diety. Niestety dotyczy to nie tylko pomidorów, ale także wielu innych świeżych warzyw.
Nadciśnienie tętnicze
W przypadku nadciśnienia przeciwwskazane jest spożywanie pomidorów zakonserwowanych octem i dużą ilością soli.
Świeże pomidory zapobiegają gromadzeniu się „złego” cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, co jest niezbędne dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.
Jak schudnąć i poprawić swoje serce za pomocą pomidorów
Jak widać, jest mało prawdopodobne, aby pomidory zawierające niewielką ilość kwasu szczawiowego zaburzały metabolizm w organizmie. Ale te warzywa gromadzą dużo soli potasowych (do 300 mg na 100 gramów), co poprawia pracę serca.
Japońscy naukowcy nazywali pomidory i sok pomidorowy cudownymi produktami, dobrymi dla serca i naczyń krwionośnych.
Obserwując stan pacjentów, którzy spożywali sok pomidorowy bez soli w nieograniczonych ilościach, przekonali się o znacznym obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu.
Dietetycy doradzają wszystkim, którzy chcą schudnąć, aby jeść pomidory. Soczyste owoce mają niską zawartość kalorii (15–20 kilokalorii na 100 gramów), ale jednocześnie mają wysoką zawartość witamin i błonnika.
Taka dieta jest bardzo skuteczna, nie szkodzi zdrowiu. Oczywiście nie oznacza to, że musisz ograniczyć się tylko do pomidorów.
Na przykład na śniadanie polecamy zjedzenie omletu z pomidorami i zastąpienie zwykłej kawy sokiem pomidorowym. Na obiad można upiec kurczaka i podać go z sałatką pomidorową, a na kolację przygotować zupę pomidorową.
Comments