Powstrzymaj Alzheimera. Najważniejsze produkty dla naszego mózgu (zapisz, aby nie zapomnieć)
Naukowcy wskazali produkty, które sprawiają, że mózg działa bardziej aktywnie i produktywnie. Cynk, magnez, cholina, żelazo i kwas foliowy. Powiemy Ci, dlaczego są tak ważne i gdzie je zdobyć.
Jakie pokarmy zawierają cynk
Rola cynku w normalnym funkcjonowaniu organizmu jest znacznie ważniejsza niż sugerowano 20 lub 30 lat temu. Za pomocą cynku aktywuje się szereg enzymów, metabolizm, a nawet proces wzbudzenia neuronów.
Badania przeprowadzone przez dr.Hoya Hallina w USA wykazały, że poziom cynku we krwi wpływa bezpośrednio na inteligencję.
Cynk łagodzi negatywne działanie alkoholu na komórki mózgu i wątroby, ponieważ jest on częścią enzymu rozkładającego alkohol etylowy. Bez tego synteza hormonów, w szczególności testosteronu, która w dużej mierze determinuje nasze zachowanie, jest niemożliwa.
Cynk jest ważny dla części mózgu odpowiedzialnych za koncentrację i pamięć. Brak cynku powoduje drażliwość, zaburzenia snu, utratę ostrości wzroku i węchu.
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na cynk wynosi 10-15 miligramów. Ten przydatny pierwiastek znajduje się np. w otrębach pszennych (7 mg na 100 g), orzechach i nasionach, twardych serach (do 5 mg na 100 g), roślinach strączkowych, żółtkach jaj, mięsie i owocach morza.
W cynk są szczególnie bogate również krewetki. Warto je włączyć do diety: dodaj je np. do sałatki.
Dlaczego mózg potrzebuje magnezu
Magnez jest niezbędny do normalnego funkcjonowania mózgu. Wraz z jego udziałem wzrasta liczba synaps komórek nerwowych. W rezultacie poprawia się pamięć, koncentracja, zdolność do pracy i zdolność uczenia się.
Sam magnez nie stanowi w 100% ochrony przed chorobą Alzheimera, może jednak działać jako środek zapobiegawczy, zmniejszając prawdopodobieństwo rozwoju tej choroby.
Niedobór magnezu upośledza zdolność koncentracji i niekorzystnie wpływa na pamięć i uwagę. Możliwe jest zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na 300-500 miligramów za pomocą żywności bogatej w ten pierwiastek.
Wśród liderów pod względem zawartości magnezu na 100 gramów można wymienić otręby pszenne (590 mg), orzechy (do 270 mg), grykę (258 mg), płatki owsiane (135 mg) i groszek (100-110 mg).
Żelazo dla aktywnego mózgu
Roli żelaza w ludzkim ciele jest nieoceniona. Bierze udział w budowie cząsteczki hemoglobiny – białka transportowego, które zapewnia transfer tlenu do wszystkich tkanek.
Z powodu niedoboru żelaza zaopatrzenie tkanek w tlen jest zakłócone, rozwija się niedokrwistość, cierpią mózg, serce i układ nerwowy.
Jeśli chodzi o układ nerwowy, żelazo jest niezbędne do przekazywania impulsów nerwowych z neuronu do neuronu. Dzieje się tak przy udziale specjalnych substancji biologicznie czynnych – neuroprzekaźników, a żelazo bierze udział w ich tworzeniu.
Żelazo wpływa również na nasz stan emocjonalny. Uczestniczy w syntezie dopaminy – hormonu, który odpowiada za poziom satysfakcji, motywacji, aktywności umysłowej i ruchowej. Przy braku dopaminy obserwuje się bezwładność, apatię, zmniejsza się jasność myślenia.
Norma spożycia żelaza wynosi 8–18 mg. Według rosyjskich lekarzy niedobór żelaza występuje dziś u co trzeciej kobiety, zwłaszcza po 30 roku życia.
Sezam (16 mg), wodorosty (16 mg), soja (10 mg), gryka (8 mg), groszek (7 mg), wątroba wołowa (7 mg), suszone jabłka (do 6 mg) pomogą uzupełnić zapasy żelaza. Należy zauważyć, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest przyswajane prawie całkowicie, a roślinnego – kilkakrotnie gorzej.
Kwas foliowy
Lekarze od dawna wiedzą, że czynność mózgu może być poważnie upośledzona u osób, które od dawna cierpią na niedobór kwasu foliowego (witaminy B9). Osłabienie pamięci, drażliwość, roztargnienie i zapomnienie zaczynają utrudniać pracę umysłową.
Niedobór kwasu foliowego jest bardzo powszechny. Największa zawartość kwasu foliowego jest w orzeszkach ziemnych, w których jest 240 mikrogramów na 100 gramów produktu.
Na drugim miejscu znajdują się soja (200 mikrogramów), następnie pietruszka (110 mikrogramów), wątroba dorsza (110 mikrogramów), fasola (90 mikrogramów) i kapusta pekińska (80 mikrogramów)..
Comments