Powstrzymaj Alzheimera. Najważniejsze produkty dla naszego mózgu (zapisz, aby nie zapomnieć)

Naukowcy wskazali produkty, które sprawiają, że mózg działa bardziej aktywnie i produktywnie. Cynk, magnez, cholina, żelazo i kwas foliowy. Powiemy Ci, dlaczego są tak ważne i gdzie je zdobyć.

Jakie pokarmy zawierają cynk

Rola cynku w normalnym funkcjonowaniu organizmu jest znacznie ważniejsza niż sugerowano 20 lub 30 lat temu. Za pomocą cynku aktywuje się szereg enzymów, metabolizm, a nawet proces wzbudzenia neuronów.

Jakie pokarmy zawierają cynk i selen?

Badania przeprowadzone przez dr.Hoya Hallina w USA wykazały, że poziom cynku we krwi wpływa bezpośrednio na inteligencję.

Cynk łagodzi negatywne działanie alkoholu na komórki mózgu i wątroby, ponieważ jest on częścią enzymu rozkładającego alkohol etylowy. Bez tego synteza hormonów, w szczególności testosteronu, która w dużej mierze determinuje nasze zachowanie, jest niemożliwa.

Cynk jest ważny dla części mózgu odpowiedzialnych za koncentrację i pamięć. Brak cynku powoduje drażliwość, zaburzenia snu, utratę ostrości wzroku i węchu.

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na cynk wynosi 10-15 miligramów. Ten przydatny pierwiastek znajduje się np. w otrębach pszennych (7 mg na 100 g), orzechach i nasionach, twardych serach (do 5 mg na 100 g), roślinach strączkowych, żółtkach jaj, mięsie i owocach morza.

Jakie pokarmy zawierają jod cynku i miedzi

W cynk są szczególnie bogate również krewetki. Warto je włączyć do diety: dodaj je np. do sałatki.

Dlaczego mózg potrzebuje magnezu

Magnez jest niezbędny do normalnego funkcjonowania mózgu. Wraz z jego udziałem wzrasta liczba synaps komórek nerwowych. W rezultacie poprawia się pamięć, koncentracja, zdolność do pracy i zdolność uczenia się.

jakie pokarmy zawierają cynk

Sam magnez nie stanowi w 100% ochrony przed chorobą Alzheimera, może jednak działać jako środek zapobiegawczy, zmniejszając prawdopodobieństwo rozwoju tej choroby.

Niedobór magnezu upośledza zdolność koncentracji i niekorzystnie wpływa na pamięć i uwagę. Możliwe jest zaspokojenie dziennego zapotrzebowania na 300-500 miligramów za pomocą żywności bogatej w ten pierwiastek.

Jakie pokarmy zawierają duże ilości cynku

Wśród liderów pod względem zawartości magnezu na 100 gramów można wymienić otręby pszenne (590 mg), orzechy (do 270 mg), grykę (258 mg), płatki owsiane (135 mg) i groszek (100-110 mg).

Żelazo dla aktywnego mózgu

Roli żelaza w ludzkim ciele jest nieoceniona. Bierze udział w budowie cząsteczki hemoglobiny – białka transportowego, które zapewnia transfer tlenu do wszystkich tkanek.

które pokarmy zawierają dużo cynku

Z powodu niedoboru żelaza zaopatrzenie tkanek w tlen jest zakłócone, rozwija się niedokrwistość, cierpią mózg, serce i układ nerwowy.

Jeśli chodzi o układ nerwowy, żelazo jest niezbędne do przekazywania impulsów nerwowych z neuronu do neuronu. Dzieje się tak przy udziale specjalnych substancji biologicznie czynnych – neuroprzekaźników, a żelazo bierze udział w ich tworzeniu.

Żelazo wpływa również na nasz stan emocjonalny. Uczestniczy w syntezie dopaminy – hormonu, który odpowiada za poziom satysfakcji, motywacji, aktywności umysłowej i ruchowej. Przy braku dopaminy obserwuje się bezwładność, apatię, zmniejsza się jasność myślenia.

Norma spożycia żelaza wynosi 8–18 mg. Według rosyjskich lekarzy niedobór żelaza występuje dziś u co trzeciej kobiety, zwłaszcza po 30 roku życia.

Jakie pokarmy zawierają cynk, wapń, żelazo

Sezam (16 mg), wodorosty (16 mg), soja (10 mg), gryka (8 mg), groszek (7 mg), wątroba wołowa (7 mg), suszone jabłka (do 6 mg) pomogą uzupełnić zapasy żelaza. Należy zauważyć, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest przyswajane prawie całkowicie, a roślinnego – kilkakrotnie gorzej.

Kwas foliowy

Lekarze od dawna wiedzą, że czynność mózgu może być poważnie upośledzona u osób, które od dawna cierpią na niedobór kwasu foliowego (witaminy B9). Osłabienie pamięci, drażliwość, roztargnienie i zapomnienie zaczynają utrudniać pracę umysłową.

Niedobór kwasu foliowego jest bardzo powszechny. Największa zawartość kwasu foliowego jest w orzeszkach ziemnych, w których jest 240 mikrogramów na 100 gramów produktu.

Jakie pokarmy zawierają cynk i miedź

Na drugim miejscu znajdują się soja (200 mikrogramów), następnie pietruszka (110 mikrogramów), wątroba dorsza (110 mikrogramów), fasola (90 mikrogramów) i kapusta pekińska (80 mikrogramów)..

Wielki starożytny lekarz Hipokrates powiedział kiedyś: „Powiedz mi, co jesz, a ja powiem, jak chorujesz”. Aby uzyskać dobrą sylwetkę i dobre samopoczucie, ważne jest, aby wybrać te produkty, które przynoszą organizmowi największe korzyści!

Comments

Loading...
error: Zakaz kopiowania !!