Kiedy spróbujesz – będziesz robiła go codziennie. Spróbuj tego pieczonego, a przekonasz się jakie są pyszne.

Pieczone buraki zdecydowanie zaliczają się do prostych i szybkich przepisów.

Stanowią nie tylko idealny dodatek do obiadu, ale równie dobrze sprawdzą się jako samodzielne danie.

Potrzebne składniki:

  • 1/2 kg buraków podobnej wielkości (małych lub średnich)
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszone oregano

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy dokładnie wyczyścić buraki. Jeśli są młode nie ma konieczności obierania, a następnie pokroić je na połówki lub w łódki. Buraki oraz ząbki czosnku ułożyć w niewielkich odstępach w naczyniu żaroodpornym.

W misce przygotować marynatę z octu, oliwy i przypraw. Polać nią wszystkie warzywa i przykryć naczynie folią aluminiową.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczenie trwa około 60-80 minut.

Po tym czasie można delektować się pysznym smakiem, który jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Comments

Loading...