Ile razy wyszedł rozgotowany albo twardy? Z tym przepisem już nigdy nie będziesz miała z tym problemu. Ryż jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, zarówno mięsnych jak i warzywnych, ale także składnikiem różnego rodzaju sałatek.
Jego odmian jest wiele. W naszej kuchni najczęściej wykorzystujemy popularny biały ryż oraz brązowy. Używamy go jako dodatek do obiadów, ale t także na słodko do deserów.
Najpierw musisz umyć ryż. Wrzuć go do miski lub garnka i zalej zimną wodą, wymieszaj dobrze ręką i zlej wodę. Czynność tę powtórz kilkukrotnie, aż woda będzie czysta.
Wypłukany ryż zalej zimną wodą, przykryj naczynie papierowym ręcznikiem i odstaw na minimum 2 godziny. Możesz też zostawić na cala noc i ugotować rano.
Po tym czasie ponownie zlej wodę i dokładnie umyj ziarna ryżu. Włóż go na patelnie lub do garnka z grubym dnem i zalej czystą wodą.
Teraz gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty. W trakcie dodaj sól i masło. Przykryj i pozostaw na 30 minut by wystygł.
Comments