Tak wychodzi najpyszniej: Szefa kuchni pewnej restauracji zdradził sposób na idealne gotowanie ryżu.

Ile razy nie wiedziałaś jakie są proporcje ryżu i wody by się ugotował idealnie?

Ile razy wyszedł rozgotowany albo twardy? Z tym przepisem już nigdy nie będziesz miała z tym problemu. Ryż jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań, zarówno mięsnych jak i warzywnych, ale także składnikiem różnego rodzaju sałatek.

Jest zdrowy, sycący i niskokaloryczny, oraz nie zawiera glutenu, który nie jest tolerowany przez coraz więcej ludzi.

Jego odmian jest wiele. W naszej kuchni najczęściej wykorzystujemy popularny biały ryż oraz brązowy. Używamy go jako dodatek do obiadów, ale t także na słodko do deserów.

Chcesz poznać technikę ugotowania idealnego ryżu? Zapraszam!

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 400ml wody
  • 40gr masła
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Najpierw musisz umyć ryż. Wrzuć go do miski lub garnka i zalej zimną wodą, wymieszaj dobrze ręką i zlej wodę. Czynność tę powtórz kilkukrotnie, aż woda będzie czysta.

Wypłukany ryż zalej zimną wodą, przykryj naczynie papierowym ręcznikiem i odstaw na minimum 2 godziny. Możesz też zostawić na cala noc i ugotować rano.

Po tym czasie ponownie zlej wodę i dokładnie umyj ziarna ryżu. Włóż go na patelnie lub do garnka z grubym dnem i zalej czystą wodą.

Teraz gotuj na dużym ogniu przez 3 minuty. W trakcie dodaj sól i masło. Przykryj i pozostaw na 30 minut by wystygł.

I oto idealnie ugotowany ryż, który możesz wykorzystać do obiadu, sałatki czy zapiekanki.

Comments

Loading...