Piecze się w 15 minut i pachnie w całym domu: Fantastyczny zamiennik chleba.

Idealna przekąska lub obiad, gdy nie masz w domu pieczywa. Pokochasz te pyszne naleśniki chlebowe z nadzieniem ziemniaczano-serowym!

Składniki:

  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 ml oleju
  • 480 g mąki pszennej

Do nadzienia:

  • 5 ziemniaków
  • 1 litr wody
  • 100 ml mleka
  • 200 g tartego sera
  • sól dla smaku

Do rozprowadzania i posypywania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • ziarenka sezamu

Przygotowanie:

Wymieszaj ciepłe mleko z cukrem, drożdżami instant i dobrze wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i mieszaj ciasto. Dodać olej, wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Następnie rozgniatamy je na miąższ, dodajemy trochę mleka, startego sera, sól do smaku i dobrze mieszamy. W międzyczasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 3 części i rozwałkować. Z nadzienia ziemniaczanego uformujemy również 3 kulki tej samej wielkości, które wykorzystamy do nadzienia.

Nadzienie zawijamy w ciasto i ostrożnie dociskamy do naleśnika. W ten sposób postępujemy z pozostałymi 2 naleśnikami, następnie wszystkie przykrywamy folią spożywczą lub torebką mikrotenową i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Następnie bierzemy pierwszego naleśnika, robimy w nim dziurki palcami, smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną oleju i posypujemy sezamem.

Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 190°C.

Życzymy smacznego!

Comments

Loading...