Z tego przepisu powstaje pyszny sok, którym moja rodzina delektuje się od wielu lat. Jest pyszny i, co najważniejsze, bardzo zdrowy.

Upewnij się, że dobrze umyłeś owoce. W zależności od upodobań, sok można przygotować ze skórką lub obranymi owocami. Owoce pokroić w drobną kostkę. Marchew można pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z pokrojonymi owocami. Następnie zalej marchew i owoce wodą, a potem dodaj kwasek cytrynowy.

Pozostawić garnek na kuchence na co najmniej dwa dni. Po 48 godzinach gotuj marchewkę i owoce przez około 20 minut. W osobnym garnku zagotuj 8 litrów wody. Do drugiego garnka dodaj 1/2 kg cukru. Po ugotowaniu owoców dodaj wodę z cukrem do owoców i dobrze wymieszaj.

Pozostawić sok do ostygnięcia, a następnie przecedzić go, aby usunąć miąższ. Sok można rozlać do butelek lub dzbanków. Z podanego przepisu można przygotować około 9,5 soku. Owoce można mieszać, dostosowując je do własnych upodobań. Polecana jest także wersja z mandarynkami. Jest ona równie smaczna.

Smacznego!

Czytaj dalej

Comments

Loading...