Leczniczy sok z kurkumy – mamy przepis. Piję go codziennie, zapobiega powstawaniu raka i Alzheimera

Kurkuma jest podstawowym składnikiem w kulturze indyjskiej, a także innych krajów azjatyckich. Odgrywa również ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej, a także w kuchni. Sok z kurkumy zawiera ponad 300 rodzajów przeciwutleniaczy, a także wiele innych składników odżywczych.

Sok z kurkumy na różne choroby

  • Pacjenci cierpiący na kamienie trzustkowe powinni unikać kurkumy, między innymi ze względu na jej działanie przeciwzakrzepowe.
  • Żółcień kurkumowa jest składnikiem kurkumy, który ma dobre właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą zmniejszać ból stawów.
  • Te aktywne składniki mogą oferować nawet więcej korzyści niż leki przeciwzapalne.
  • Sok z kurkumy jest skuteczny w zwalczaniu bólu stawów i obrzęków.

Naturalny środek przeciwrakotwórczy

Sok z kurkumy ma również właściwości, które mogą pomóc w zapobieganiu rozprzestrzenianiu się komórek rakowych. Eliminuje wolne rodniki, co minimalizuje uszkodzenia błon komórkowych.

W ten sposób może pomóc w zapobieganiu niektórym typom raka, takim jak rak prostaty, piersi, płuc, wątroby, skóry, a nawet okrężnicy.

Choroba Alzheimera

Sok z kurkumy może również pomóc spowolnić postęp choroby Alzheimera. 

Inne korzyści

Kurkuma jest bardzo skuteczna w leczeniu kwasu żołądkowego,  ochronie przed nadmiarem toksyn, zwalczaniu łuszczycy, leczeniu uszkodzonej skóry i leczeniu depresji. Jest również dobra w walce z procesem starzenia.

Jak przygotować sok z kurkumy

Poniżej znajduje się jeden z wielu przepisów na sok z kurkumy, który jest zarówno zdrowy, jak i pyszny.

Składniki

  • 10 cm korzenia kurkumy
  • 5 obranych tamaryndów
  • 2 szklanki wody
  • Sok z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie

  • Najpierw obierz kurkumę. Najlepiej zrób to w rękawiczkach, aby nie pofarbować skóry dłoni.
  • Otwórz tamaryndy i usuń korzenie.
  • Napełnij garnek wodą i ugotuj obraną kurkumę na miękko.
  • Używając mniejszej ilości wody, ugotuj obrane tamaryndy, aż ich konsystencja będzie przypominać marmoladę.
  • Zostawiając trochę wody zmiksuj kurkumę.
  • Następnie odcedź tamaryndę i dodaj ją do puree z kurkumy.
  • Dodaj sok z cytryn.
  • Dodaj trochę miodu.
  • Włóż wszystko do słoika i schowaj do lodówki na co najmniej trzy lub cztery dni.
  • Używaj mieszanki jako dodatek do koktajli, zup, sosów itp.

Niektóre efekty uboczne

Picie odrobiny soku z kurkumy rano na pusty żołądek jest dobre dla każdego. Jednak jego szczególne właściwości mogą podrażniać również ścianę żołądka, jeśli jest pity w zbyt dużej ilości.

Comments

Loading...