Ponadto roślina wypuściła kolejną kwitnącą łodygę, więc już nie mogę się doczekać kolejnych kwiatów. Dodatkowo używam nawozu do wspomnianej już papryki i pomidorów.
Zawierają dużą ilość azotu, który jest uwalniany stopniowo i długo odżywia glebę. Zawiera również cenne minerały, takie jak magnez, potas, fosfor i miedź.
Zawiera głównie potas, wapń, magnez i fosfor. W rezultacie dają roślinie siłę i odporność na szkodniki, a także energię do kwitnienia. Aby przyspieszyć wzrost małych sadzonek, zastosuj następującą metodę – 2 skórki banana namocz w około 1 litrze wody, odstaw na 2 dni, a następnie użyj przygotowanej wody do podlewania.
Skorupki jajek
Są bogate w wapń i doskonale sprawdzają się jako nawóz do pomidorów, papryki czy bakłażana. Chronią również kwiaty przed gniciem. Skorupki również świetnie nadają się na kompost.
Ostrożnie umyj skorupki jajek i najlepiej podgrzej je w piekarniku (lub w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty), aby zabić bakterie i salmonellę, pokrój drobno skórki bananów i umieść je razem z fusami w blenderze.
Dodaj trochę wody i delikatnie wymieszaj. Powstały nawóz wlej do butelki, dodaj resztę wody i pozostaw do fermentacji przez 2 dni.
Nawoź 1 raz na 15 dni – przed kwitnieniem i w jego trakcie. Przechowuj w lodówce.
Comments