Nie gotuj buraków. Surowe mają o wiele więcej właściwości. Spróbuj naszych przepisów.

Każdy wie, że burak to bardzo zdrowe warzywo z naszych ogrodów. Jednak najzdrowsze jest bez gotowania, czyli bez obróbki cieplnej.

Jeśli martwisz się, jak czerwone warzywa będą tak smakować, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – znakomicie. Zaledwie kilka składników i masz niezwykle smaczny obiad, który również przyniesie korzyści Twojemu zdrowiu.

Skutki zdrowotne surowych buraków:

  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wzmacnia serce i naczynia krwionośne
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • Chroni organizm i komórki przed wolnymi rodnikami
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Odkwasza organizm
  • Działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek
  • Poprawia opróżnianie
  • Wspomaga pracę krwi
  • Poprawia kondycję skóry i kości
  • Łagodzi bóle menstruacyjne
  • Pomaga zmęczonym oczom i poprawia wzrok
  • Pomaga zwalczać alergie i grzybice
  • Zwalcza zmęczenie, a także chroniczne zmęczenie
  • Działa korzystnie na włosy, paznokcie i skórę . Zapobiega powstawaniu zmarszczek i uelastycznia skórę.
  • Działa przeciwbólowo,

Zawiera zestaw unikalnych pierwiastków śladowych , których nie znajdziemy nigdzie indziej w tym zestawieniu, Bogaty w jod  – ważny w leczeniu chorób tarczycy.

Oprócz powyższych faktów buraki są bogate w witaminy C i E , zawierają żelazo , magnez , cynk i  potas . Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego burak jest doskonały dla kobiet w ciąży – jego skład korzystnie wpływa na nieskazitelny rozwój płodu.
Najlepsze przepisy z surowych buraków

Starte buraki na chleb

Składniki:

  • 1 mały burak
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Surowe buraki zetrzyj na tarce, dodaj starty ser, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawać z chlebem razowym.

Niegotowany syrop buraczany

Składniki:

Przygotowanie:

Dobrze myjemy cytryny, kroimy buraki i wszystko razem mielimy. Masę włożyć do miski i dobrze wymieszać – odstawić na 24 godziny, co jakiś czas mieszać. Następnie dobrze odcedź i wymieszaj sok z cukrem, kwaskiem cytrynowym, a także koncentratem i esencją. Należy tak długo mieszać, aż cukier się rozpuści.

Następnie przelej do wysterylizowanych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Dodajemy go do letniej herbaty, lemoniady oraz świetnie sprawdza się również w ciastach – nada Ci piękny kolor.

Pamiętaj, że burak jest naprawdę mocnym pokarmem i może obniżać ciśnienie krwi. Osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi muszą stosować go ostrożnie. Zdecydowanie nie przesadzaj najlepiej podawaj go w małych dawkach.

Burak po koreańsku

Składniki:

  • 600 g surowych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 80 g oleju roślinnego

Do marynaty:

  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Drobno posiekaj czosnek, zetrzyj umyte i obrane buraki na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki, aby przygotować marynatę. Do miski dodaj buraki i czosnek wraz z marynatą i wymieszaj. Doprowadź olej do wrzenia i wlej buraki, wymieszaj i odstaw sałatkę na co najmniej 3 godziny.

Sałatka na odchudzanie i oczyszczanie jelit

Składniki:

  • ¼ główki kapusty
  • 550 g buraków
  • 400 g marchewki
  • 1 jabłko – opcjonalnie
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Przygotowanie:

Myjemy warzywa i trzemy wszystko tak drobno, jak to możliwe. Możemy również dodać starte jabłko. Na koniec zalewamy mieszanką soku z cytryny i chrzanu – możemy dopasować dressing do smaku. Jadłam go przez kilka dni zamiast klasycznych dodatków, a ponieważ mi smakowało. jadłam też do obiadu z razowym pieczywem.

To naprawdę zadziałało na mnie i po około 3 tygodniach (nie jadłem tego codziennie) spadły mi 4 kg i jeszcze nie wróciły. Jeśli chcesz schudnąć trochę więcej, a zwłaszcza szybko oczyścić jelita, wypróbuj również ten napój:

W garnku podgrzej wodę, dodaj ½ łyżeczki soli himalajskiej  i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj  1 łyżeczkę soku baryłkowego, 2 łyżki soku z cytryny i ½ soku jabłkowego. Wymieszaj i wypij natychmiast. Działa naprawdę szybko oczyszczająco.

Rosyjska sałatka z buraków

Składniki:

  • 1 burak (surowy)
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 kwaśna śmietana
  • 1 ser w kostce
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:

Buraczki i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodaj posiekaną cebulę, śmietanę, ser, trochę soli, pieprzu i octu – wymieszaj, posmakuj i w razie potrzeby dopraw. Sałatka jest naprawdę doskonała i nawet ci, którzy nie lubią buraków zmienią o nich zdanie. Nakładamy go również na kanapki!

Surowa sałatka z buraków

Ta prosta i zdrowa świeża sałatka jest gotowa w kilka minut i jest idealnym dodatkiem do tłustych i ciężkich posiłków, ponieważ znacznie poprawia trawienie.

Składniki:

  • burak czerwony
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • trzy ząbki czosnku
  • marchew
  • trzy łyżki majonezu lub białego jogurtu

Przygotowanie:

Oczyść marchewki i buraki i zetrzyj na tarce. Dodaj zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Dodajemy również posiekane orzechy. Na koniec dodaj majonez.

Sałatka ze świeżymi burakami i jabłkami

Ta warzywno-owocowa sałatka jest szczególnie popularna wśród osób, które chcą schudnąć i zdrowo się odżywiać. Ponadto jest bogata w witaminy, a słodko-kwaśne jabłko fantastycznie uzupełnia typowy słodki smak buraków.

Składniki:

  • burak czerwony
  • trzy łyżeczki soku z cytryny
  • dwa średniej wielkości jabłka
  • jedna łyżka miodu
  • jedna łyżka oleju roślinnego
  • zielone zioła do przypraw (pietruszka, koperek, bazylia)

Przygotowanie:

Burak obieramy, możemy obrać jabłko, albo zostawić je ze skórką i utrzeć razem. Dodaj miód, sok z cytryny i marynuj przez 10 minut. Na koniec dodaj olej i zioła, lekko posól.

Sałatka ze świeżych buraków i kapusty

Ta sałatka jest doskonała jako przeciwutleniacz, usuwa toksyny z organizmu i naprawdę świetnie smakuje.

Składniki:

  • burak czerwony
  • kapusta 20 dkg
  • trzy łyżki oleju lnianego
  • 1 marchewka
  • dwa jabłka
  • jedna łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Buraki i marchewki myjemy i cienko kroimy. Drobno kroimy również kapustę. Wymieszać wszystkie warzywa i skropić sokiem z cytryny. Na koniec dodaj olej lniany i dopraw solą. Ta sałatka pomaga pozbyć się wielu chorób związanych z trawieniem. Jeśli nie lubisz buraków, możesz zastąpić je np. rzodkiewką w tej sałatce, dzięki czemu sałatka będzie jeszcze bardziej soczysta.

Sałatka ze świeżymi burakami i jogurtem

Jeśli będziesz spożywać tę sałatkę regularnie, Twój metabolizm ulegnie znacznej poprawie, a Twoja skóra będzie ładniejsza.

Składniki:

  • 15 dkg suszonych śliwek
  • 10 dkg orzechów
  • burak czerwony
  • 150 ml jogurtu
  • jedna łyżka miodu

Przygotowanie:

Jeśli śliwki są zbyt suche, możemy przez chwilę zalać je gorącą wodą. Pokrój buraki oraz śliwki, wymieszaj. Posyp orzechy na małe kawałki i dodaj do masy. Na koniec dodaj miód, jogurt i gotowe. Ta sałatka to jeden z najlepszych sposobów na delektowanie się czerwonymi burakami.

Sałatka ze świeżymi burakami i kozim serem

Pomysłowa wskazówka dla każdego, kto lubi typowy smak koziego sera, który doskonale uzupełnia smak buraków.

Składniki:

  • dwa mniejsze buraki
  • dwie marchewki
  • trzy ząbki czosnku
  • 15 dkg sera koziego (lub feta)
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, przyprawy i zielone zioła

Przygotowanie:

Myjemy i ścieramy buraki, a także marchewki. W misce wymieszaj buraki i marchewki. Dodaj zmiażdżony czosnek i ponownie wymieszaj. Sałatkę posyp serem. Podawać ze śmietaną i doprawić solą i zielonymi ziołami.

Smacznego!

11 total views, 4 views today

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!