Nie gotuj buraków. Surowe mają o wiele więcej właściwości. Spróbuj naszych przepisów.

Każdy wie, że burak to bardzo zdrowe warzywo z naszych ogrodów. Jednak najzdrowsze jest bez gotowania, czyli bez obróbki cieplnej.

Jeśli martwisz się, jak czerwone warzywa będą tak smakować, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – znakomicie. Zaledwie kilka składników i masz niezwykle smaczny obiad, który również przyniesie korzyści Twojemu zdrowiu.

Skutki zdrowotne surowych buraków:

  • Wspiera układ odpornościowy
  • Wzmacnia serce i naczynia krwionośne
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • Chroni organizm i komórki przed wolnymi rodnikami
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Odkwasza organizm
  • Działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek
  • Poprawia opróżnianie
  • Wspomaga pracę krwi
  • Poprawia kondycję skóry i kości
  • Łagodzi bóle menstruacyjne
  • Pomaga zmęczonym oczom i poprawia wzrok
  • Pomaga zwalczać alergie i grzybice
  • Zwalcza zmęczenie, a także chroniczne zmęczenie
  • Działa korzystnie na włosy, paznokcie i skórę . Zapobiega powstawaniu zmarszczek i uelastycznia skórę.
  • Działa przeciwbólowo,

Zawiera zestaw unikalnych pierwiastków śladowych , których nie znajdziemy nigdzie indziej w tym zestawieniu, Bogaty w jod  – ważny w leczeniu chorób tarczycy.

Oprócz powyższych faktów buraki są bogate w witaminy C i E , zawierają żelazo , magnez , cynk i  potas . Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego burak jest doskonały dla kobiet w ciąży – jego skład korzystnie wpływa na nieskazitelny rozwój płodu.
Oto Najlepsze przepisy z surowych buraków:

Comments

Loading...