Najpierw obierz i umyj cebulę. Najpierw obierz i umyj cebulę. Następnie pokroić ją w krążki. Wsyp pokrojoną cebulę do szklanki. Pozostawić napar do zaparzenia na około 10-15 minut. Tak przygotowaną herbatę można pić zawsze wtedy, gdy pojawiają się bóle żołądka i jelit.
Kwercetyna to substancja występująca w cebuli, która zwiększa poziom antyoksydantów. Chroni ona przed przeziębieniem i kaszlem. Herbata z cebulą może być również stosowana w celu obniżenia poziomu stresu i wysokiego ciśnienia krwi.
Ten przepis jest szczególnie dobry na problemy żołądkowe. Inulina jest polisacharydem występującym w cebuli. Nie jest ona trawiona przez nasz układ pokarmowy, ale działa jak błonnik. Jest to niezbędne dla zdrowego funkcjonowania jelit. Regularne picie tego napoju zapobiega zaparciom, wzdęciom i niestrawności.
Comments